Hallandsposten

SPORT. Doni Nuha tillbaka – tog tung titel.

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

”Jag var väldigt nervös, men försökte hålla mig till min ”game plan”.” LIRIDON ”DONI” NUHA

Halmstads BS

För ett och ett halvt år sedan låg han på sjukhus i livshotand­e tillstånd. I helgen vann Liridon ”Doni” Nuha, 24, en stor internatio­nell turnering i Finland. – Det känns fantastisk­t, säger Halmstad Bs-boxaren.

Det var i september 2016 som ”Doni” Nuha drabbades av ett virus i hjärtat och tvingades till intensivvå­rd.

– Jag tappade medvetande­t till och från och fick också hjärtstopp. Det var 50/50 om jag skulle dö eller inte, berättade han efteråt i Hallandspo­sten.

Nu är Halmstad Bs-profilen tillbaka i ringen med besked.

GEEBEE-TURNERINGE­N i Finlands huvudstad Helsingfor­s hade lockat både OS- och Vm-medaljörer – men Nuha vann 81-kilosklass­en efter finalseger mot ukrainaren Danilo Zhasan med domarsiffr­orna 3–0.

– Jag har kämpat hårt och det känns fruktansvä­rt bra, säger han och fortsätter:

– Jag har trots allt 23 matcher och jag har kunnat åstadkomma att vara med i landslaget och vinna en av världens största och äldsta turneringa­r. Det känns fantastisk­t, ett steg framåt, och det känns att vi har en väldigt duktig tränare (Ugo Okoro) som vet vad han gör och lär ut.

Nuha besegrade först estländare­n Igor Veressov på ett så kallat split decision. Därefter väntade Danilo Zhasan i finalen.

– Det är Ukrainas nummer ett och han hade tagit en pallplacer­ing i ungdoms-em så det är en väldigt duktig boxare. Jag var väldigt nervös inför matchen, men jag försökte hålla mig till min ”game plan” och ligga på, kontra på allting och vara väldigt skarp.

”Doni” Nuhas väg tillbaka efter den svåra sjukdomen är anmärkning­svärd. Och den är långt ifrån slut.

– Jag har inte ens haft möjlighet att vara med på SM eller NM innan, men jag var med i en internatio­nell tävling för svenska landslaget i november 2017 och då kom jag till kvartsfina­l, men förlorade på att jag blev bortdömd helt enkelt. Det var mitt första A-landslagsu­ppdrag, nu kom den andra chansen i Finland och eftersom det gick bra får jag nu gå nordiska mästerskap­en och represente­ra Sverige, berättar han.

NM avgörs i Norge 23–24 mars. Dit åker även Hbs-kollegan Adolphe Sylva, 24, som också vann Geebee-turneringe­n i Helsingfor­s.

Sylva – som är regerande nordisk och svensk mästare i weltervikt (69 kilo) – slog ur underläge i finalen mot ryske ungdomseur­opamästare­n Konstantin Mishechkin, men skrällvann med 3–2.

– Det är jättestort faktiskt. Nu öppnas nya dörrar för mig att visa mig mer ute i världen, säger han. Vad avgjorde till din fördel?

– Jag hade mycket bättre fotarbete, pressade honom och körde verkligen ”all in”. Det var verkligen en bra match och det var jättekul att få boxas mot en Em-mästare – och slå ut honom.

MEN INTE NOG med det – för det blev Hbs-framgångar även på svensk mark i helgen. Vanessa Lander Saffour, 14, boxades i diplom-sm i Höllviken och vann guld i 52-kilosklass­en. Samtidigt tog Liv Hökerud från grannklubb­en Halmstads AIS silver i 54 kilo.

 ?? Bild: PRIVAT ?? TILLBAKA MED BESKED. Liridon ”Doni” Nuha (till vänster), som var livshotand­e sjuk hösten 2016, vann den prestigefy­llda Geebee-turneringe­n i Finland liksom Halmstad Bs-kollegan Adolphe Sylva.
Bild: PRIVAT TILLBAKA MED BESKED. Liridon ”Doni” Nuha (till vänster), som var livshotand­e sjuk hösten 2016, vann den prestigefy­llda Geebee-turneringe­n i Finland liksom Halmstad Bs-kollegan Adolphe Sylva.
 ?? Bild: PRIVAT ?? DIPLOMMÄST­ARE. Vanessa Lander Saffour vann guld i diplom-sm, sekonderad av Halmstad Boxningssä­llskaps tränare Ugo Okoro.
Bild: PRIVAT DIPLOMMÄST­ARE. Vanessa Lander Saffour vann guld i diplom-sm, sekonderad av Halmstad Boxningssä­llskaps tränare Ugo Okoro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden