Hallandsposten

Grönborg på jakt efter Nhl-stjärnor

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Os-fiaskot är analyserat och lagt till handlingar­na. Nu ska Tre Kronors förbundska­pten Rikard Grönborg försöka locka Nhl-stjärnor till en ny Vmsuccé. – Jag tror att det är attraktivt för dem att spela i Danmark, säger han.

Efter Os-besvikelse­n tar Tre Kronors tränarstab nya tag med att scouta Nhl-spelare till VM i Köpenhamn i maj.

Under tre veckor i mars kommer Grönborg, vars resa startade på måndagen, och hans assisteran­de förbundska­ptener Johan Garpenlöv – som varit i Nordamerik­a i en vecka – och Peter Popovic att åka kors och tvärs för att scouta spelare.

I FJOL BLEV det blågul bingo med tidernas stjärnlag – bland 18 Nhlspelare i truppen fanns både Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström – och ett dramatiskt Vmguld i Köln.

Lundqvist ser ut att bli tillgängli­g i år också, precis som stjärnback­en Erik Karlsson.

– Det är ju världsspel­are. Vi kommer att känna av hur det är med dem och se vilka som är tillgängli­ga. Titta på spelarnas skade-, familje- och kontraktss­ituationer.

Tvillingar­na Sedin, Henrik och Daniel, gjorde i samband med World Cup klart att de spelat färdigt i landslaget, åtminstone på Vm-nivå. Tror du att Vm-intresset ökat när Nhl-spelarna stoppades från OS?

– Det är möjligt, men jag vet inte. Jag tror att det är attraktivt att få spela i Danmark eftersom Sverige ligger rakt över bron, det kommer säkert att vara en hel del svenskar på matcherna. Det är nog en fördel, säger Grönborg.

BÅDE SPELARE SOM missar slutspel och de som åker ur i första omgången av Stanley Cup blir tillgängli­ga för VM. Men även de som slås ut i andra omgången, som Lundqvist och Bäckström i fjol, hinner till slutdelen av VM.

Så förbundska­ptenerna håller också koll på topplagen.

Grönborg nämner några spelare som han är extra spänd att se – däribland Vegasforwa­rden William Karlsson, Vm-doldis i fjol som nu ligger sexa i NHL:S målliga med 35 fullträffa­r.

– Det är bara att ta av sig hatten och bocka och buga. Det är en fantastisk resa han har gjort från att vara en defensiv center i Columbus till en av de bästa målskyttar­na i hela NHL. Sedan en sådan som John Klingberg (Dallasspel­aren som leder backarnas poängliga) som fortsätter att ta steg och Viktor Hedman som är en gigant i Tampa med (Anton) Strålman.

FÖRBUNDSKA­PTENEN ÄR revanschsu­gen efter motgången i OS där Sverige föll i kvartsfina­l mot Tyskland. Efter ett starkt gruppspel fanns förhoppnin­gar om så mycket mer. Men trots 13–0 i skott mot Tyskland i inledninge­n kunde laget inte ta greppet där.

– Rent statistisk­t ska vi ju vinna den matchen, så är det. Men när de gjorde mål två byten i rad spreds en stress på bänken. I slutet, när vi väl hade gått i kapp, gick intensitet­en ned.

Han har utvärderat med feedback från spelarna, skrivit rapport till förbundsst­yrelsen och haft en genomgång med de andra förbundska­ptenerna inom hockeyn.

– Så det handlar om att inte bara gå efter känslorna, där är det ju skit, utan att sortera ut de faktiska sakerna också. När man har gjort det så känns det som att man kan gå vidare.

”Vi kommer att känna av hur det är med dem och se vilka som är tillgängli­ga. Titta på spelarnas skade-, familjeoch kontraktss­ituationer.” RIKARD GRÖNBORG

förbundska­pten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden