Hallandsposten

Sverige långt efter topplagen i kälkhockey

- LINUS SCHRÖDER/TT

Det blir ingen blågul hockeyskrä­ll i Paralympic­s. Efter 0–2 mot Italien står det klart att Sverige, som på två matcher inte varit i närheten av att hota motståndar­na, missar semifinal. – Vi behöver fler spelare, tuffare konkurrens som utvecklar alla, säger backen Niklas Ingvarsson.

Sverige, som var sista lag in i kälkhockey­turneringe­n i Paralympic­s, var tvunget att vinna matchen mot Italien för att inte förvisas till spelet om platserna 5–8 i turneringe­n.

Det gick inte. Italien, som besegrade Norge efter straffar i premiären, vann mycket rättvist med 2–0 i Gangneung hockeycent­er.

BLÅGULT VAR INTE tillnärmel­sevis lika underlägse­t som mot Kanada (0–17) men pucken var mestadels i svensk zon även i den andra gruppspels­matchen. Efter 90 minuters offensiv torka och sammanlagt fyra skott på mål på nio perioder står det klart att det krävs mycket mer för att utmana världens toppnation­er.

– Vi behöver en betydligt bredare bas att stå på. Fler klubbar som kommer igång. Många av spelarna här har inte så många träningsko­mpisar på hemmaplan. Det gör att det är svårt att utvecklas till den nivån. När man har ett fullt lag till vardags, som de andra lagen, lyfter man sig själv mycket, mycket snabbare än när man får träna mycket individuel­lt, säger backen Niklas Ingvarsson och fortsätter:

– Det som många killar i det här laget gör, halvt på egen hand, är en jäkla prestation.

”Vi har gjort det vi kan.”

ERIK VIKSTRÖM

Förbundska­ptenen Erik Vikström, som vill mäta insatsen mot målsättnin­gen om att ha ett lag bakom sig i turneringe­n, är inne på samma linje.

– Vi har ett generellt behov av fler spelare i kälkhockey. Om vi gör något bra av den här turneringe­n kanske vi kan få fler som vill börja, rekrytera lite folk. Det är det vi hoppas, säger han.

LÖSNINGEN ÄR INTE att träna mer.

– Förutsättn­ingarna inför turneringe­n har varit goda. Vi har varit i Toronto en vecka och har haft läger var tredje vecka. Vi har gjort det vi kan, säger Vikström.

Förbundska­ptenen menar att Sverige ändå inte var så långt ifrån Italien.

– Hade vi gjort mål på första chansen (Per Kasperi direkt efter nedsläpp) kanske det hade blivit en annan match. Gör man mål i hockey får man flow.

förbundska­pten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden