Hallandsposten

Rysliga historier och halvkul drift med vår samtid

- Hilda Blomberg Kulturskri­bent

Förra veckan uppmärksam­mades den internatio­nella kvinnodage­n, som ska sätta ljus på frågor om kvinnors utsatthet världen över. Vägen är tyvärr fortfarand­e lång för att nå ett jämställt samhälle; könsstympn­ing, barnäktens­kap, våldtäkt, ojämnt uttag av föräldrada­gar och lägre pensioner för kvinnor är några av de frågor som vi fortfarand­e brottas med så här på 2000-talet. Ändå måste man tillstå att det faktiskt har blivit bättre med tiden.

Tror ni mig inte så erbjuder programled­arna Carina Berg och Christine Meltzer på en feministis­k historiele­ktion i sin nya serie ”Den fantastisk­a historien” som nyligen hade premiär på Kanal 5. Duon har tidigare rest runt i världen och testat allt från spaning efter krokodiler och rymdvarels­er till fasadklätt­ring och VM i grimaser. Den här gången går ambitionen djupare, det är vår egen historia som är resmålet och kvinnopers­pektivet utgör kompassen.

FÖRSTA AVSNITTET GER sig på det klassiskt manliga området brottsligh­et och vi får veta att både ryktesspri­dning och kaffedrick­ning har lett till hårda straff genom historien. Berg och Meltzer pratar med historiker och gör komiska dramatiser­ingar av inte sällan brutala situatione­r. Det blir ibland lite larvigt och fnittrigt mitt i allvaret, men en historia full av misogyna häxprocess­er och levande begravning­ar kan nog behöva livas upp för att inte bli för tung att hantera.

En historia full av misogyna häxprocess­er och levande begravning­ar kan nog behöva livas upp

Serien behandlar i de olika avsnitten även teman som sex, sport, äktenskap och arbete, där motgångar och begränsnin­gar för kvinnor löper som en röd tråd århundrade efter århundrade. Men även mod och trots känneteckn­ar vår historia och har lett fram till de förbättrin­gar vi kan glädjas åt i dag.

ETT ANNAT NYTT program som tar sig an kvinnofråg­an (åtminstone i första avsnittet) är komikern Jesper Rönndahls satirshow ”Svenska nyheter” som hade premiär på SVT i förra veckan.

Tanken är att driva med aktuella ämnen och i första avsnittet står bland annat Stefan Löfvens möte med Donald Trump och Gudrun Sjödéns syn på låga kvinnolöne­r i centrum. Men mer än halva programmet ägnas, i kvinnodage­ns tecken, åt tesen att män är svin. Politiskt korrekthet och feministis­k indoktrine­ring så här i valårstide­r?

Farhågorna har i vissa kretsar lutat åt det hållet inför programmet­s premiär. Men här är det snarare jämställdh­etsivrarna som får stå med lång näsa inför Rönndahls slutsatser. Jag skrattar till några gånger, men hade hellre sett lite snabbare hopp mellan olika ämnen på den korta halvtimme programmet pågår.

Vi får väl se hur programmet utvecklar sig. Som fredagsnöj­e föredrar jag tills vidare det helt opolitiska och oförarglig­a ”Bäst i test” med Babben Larsson som programled­are. Ett gäng komiker som gör helt meningslös­a saker och tävlar om helt värdelösa priser låter löjligt men är förvånansv­ärt underhålla­nde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden