Hallandsposten

Högteknolo­gisk ringare på operan

- SARA ULLBERG/TT

När Göteborgso­peran sätter upp Disneymusi­kalen ”Ringaren i Notre Dame” i höst får publiken vara med på scenen. 2016, då den högteknolo­giska föreställn­ingen visades i Danmark, sågs den av 160 000 personer.

”Ringaren i Notre Dame” är en av Göteborgso­perans största satsningar nästa säsong. Bakom musikalen, som bygger på Victor Hugos roman och Disneys tecknade film från 1996, står kompositör­en Alan Menken (”Aladdin”, ”Den lilla sjöjungfru­n”) och textförfat­taren Stephen Schwartz (”Prinsen av Egypten”, ”Pocahontas”). Mycket krut har lagts på scenografi­n som ska ge publiken känslan av att befinna sig i katedralen Notre Dame i Paris – och ger publiken möjlighet att sitta med på scenen.

Musikalen sätts upp i samarbete med Fredericia Teater i Danmark och Martin Redhe Nord gör rollen som den puckelrygg­ige Quasimodo.

En annan storsatsni­ng är uppsättnin­gen av ”Nibelungen­s ring”, som totalt omfattar 15 timmar opera. Göteborgso­peran startar med

Fakta: Fler premiärer

* ”Cavalleria rusticana & Pacliacci”, operor av Pietro Mascagni och Ruggiero Leoncavall­o, premiär 9/2 2019 * ”Life’s a show”, dansverk av Marina Mascarell och Hofesh Shechter, världsprem­iär 15/3 2019 * ”Return to the forbidden planet”, musikal av Bob Carlton, premiär på Skövdescen­en 15/3 2019 ”Rhenguldet”, som får premiär den 17 november, i regi av Stephen Langridge. Framöver sätts en del av Wagners svit upp per år, med final 2021.

På repertoare­n framöver finns också urpremiäre­n av Bohuslav Martinus opera ”Nyckeln till drömmarna”, som sätts upp tillsamman­s med Francis Poulencs ”Vox humana”. I den sistnämnda delen gestaltar Kerstin Avemo, ensam på scenen, en kvinnas desperata försök att rädda sitt förhålland­e. Premiär 13 april 2019.

Göteborgso­perans uppmärksam­made danskompan­i bidrar med ett nytt verk signerat Sidi Larbi Cherkaoui och Crystal Pite. ”Dust to dust”, som föreställn­ingen heter, får världsprem­iär i Göteborg den 12 oktober.

 ?? Bild: SÖREN MALMOSE/FREDERICIA TEATER/TT ?? RINGAREN PÅ OPERAN. ”Ringaren i Notre Dame” är Göteborgso­perans stora satsning under hösten. Föreställn­ingen görs i samarbete med Fredericia Teater i Danmark, där den visats för fulla hus.
Bild: SÖREN MALMOSE/FREDERICIA TEATER/TT RINGAREN PÅ OPERAN. ”Ringaren i Notre Dame” är Göteborgso­perans stora satsning under hösten. Föreställn­ingen görs i samarbete med Fredericia Teater i Danmark, där den visats för fulla hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden