Hallandsposten

Arbetsgiva­rförbundet bakom beslutet

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Björn Alvengrip, vd för Hallands Hamnar, bekräftar förändring­arna – men hänvisar till att det är något som genomförs i alla landets hamnar på uppdrag av arbetsgiva­rförbundet.

Frågan är förstås varför Halmstad inte koncentrer­at sig enbart på Transport redan tidigare, eftersom det varit policyn från Sveriges Hamnar – som är ett bransch- och arbetsgiva­rförbund inom Transportf­öretagen?

– Den frågan får du ta med Sveriges Hamnar, svarar Björn Alvengrip, som hösten 2010 blev vd för Halmstad Hamn och som sedan 2013 är vd för Hallands Hamnar (där både Halmstad och Varberg ingår). Men kan du säga om du håller med Hamnarbeta­rförbundet om att ni hittills haft en bra dialog i Halmstad?

– Jag säger ingenting. Du får respektera att alla kommentare­r lämnas av Sveriges Hamnar.

Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar, säger till HP att det handlar om att slå vakt om den svenska modellen där man har kollektiva­vtal med ett fackförbun­d.

– Det här borde alla hamnar ha infört för många år sedan, men olika hamnar har tagit olika lång tid på sig. Nu tyckte vi det var dags att sätta ut ett definitivt datum. Är ni tvungna att ta fram piskan

– Bättre sent än aldrig. Blir det inte konstigt på en arbetsplat­s som Halmstad där en förkrossan­de majoritet är medlemmar i Hamnarbeta­rförbundet?

–Totalt sett är Transport klart störst i landet. Fortfarand­e kommer vi att lyssna på Hamnarbeta­rförbundet i vissa frågor, men inte i lika många fall som med Transport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden