Hallandsposten

Dramatik när S slog fast kommunlist­an

HALMSTAD: Ombuden på Socialdemo­kraternas årsmöte valde att möblera om i kommunlist­an och röstade fram Krissi Johansson som förstanamn.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Det är ju så här det är i en demokrati. Det är medlemmarn­a som avgör”.

MARGIT BIK ordförande för Socialdemo­kraterna i Halmstad

Det blir inte Gun-britt Löfdahl som toppar Socialdemo­kraternas kommunlist­a in förvalet. Vid söndagens årsmöte röstades i stället Krissi Johansson fram som förstanamn. Hon blir nu kommunråds kandidat tillsamman smed 26- årige Stefan Pålsson.

VAL 2018

– Vi är glada och hedrade över medlemmarn­as förtroende och ser fram emot att bilda ett lag tillsamman­s. Vi har många utmaningar och ska nu verka för att minska klyftorna i Halmstad, förklarar Krissi Johansson efter årsmötets beslut.

– För mig är det verkligen ett stort kliv på förtroende­stegen och det känns riktigt häftigt. Det är också glädjande att partiet valde en linje med stor förnyelse. Som lite yngre kan jag komma in med ett annat perspektiv och andra erfarenhet­er, säger Stefan Pålsson.

FÖR EN MÅNAD sedan överraskad­e Socialdemo­kraternas valberedni­ng med att nominera Gun-britt Löfdahl och Stefan Pålsson till de två översta placeringa­rna på kommunlist­an, medan den politiskt mer erfarna Krissi Johansson placerades först på en tredjeplat­s.

Löfdahl har visserlige­n suttit tre mandatperi­oder i kommunfull­mäktige och Pålsson är ledamot i kommunens utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnd, men Johansson är i dag ledamot i tunga nämnder som kommunstyr­elsen och barn- och ungdomsnäm­nden.

De två toppennamn­en på kommunlist­an utgör även partiets kommunråds kandidater och kommer troligtvis att ersätta Anders Rosén och Rose-marie Edlund efter valet.

NÄR 160 MEDLEMMAR på söndagen samlades till årsmöte på Stadsbibli­oteket låg dock makten i deras och de 95 ombudens händer.

– Det blev många och långa diskussion­er, men en bra process. Det fanns bland annat oenighet kring topplaceri­ngarna, sammanfatt­ar ordförande Margit Bik,

Efter en rad omröstning­ar kunde årsmötet slutligen spika hela kommunfull­mäktigelis­tan med 72 namn.

Gun-britt Löfdahl slutade på en sjundeplat­s, medan tidigare kommunråde­t och riksdagskv­innan Ingegerd Sahlström flyttades upp från sjunde till tredje plats. På plats fyra, fem och sex återfinns Fredrik Luhanka, Fatima Hergül och Tony Stané, helt enligt valberedni­ngens förslag.

– Jag kan tänka mig att Gun-britt är besviken, men det är ju så här det är i en demokrati. Det är medlemmarn­a som avgör. Nu går vi vidare i arbetet mot en valvinst, säger Margit Bik.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KÄNNER DRAGET. Sexårige Anton Klawitter imponerade på sin storebror Oscar genom att lyckas få ljud i ett valthorn. Blåslärare­n Martin Marklund hejar på.
Bild: JARI VÄLITALO KÄNNER DRAGET. Sexårige Anton Klawitter imponerade på sin storebror Oscar genom att lyckas få ljud i ett valthorn. Blåslärare­n Martin Marklund hejar på.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Socialdemo­kraternas 95 ombud i Halmstad valde på söndagen att möblera om i den av valberedni­ngen föreslagna kommunlist­an. Stefan Pålsson, 26, och Krissi Johansson, 45, blir partiets kommunråds­kandidater.
Bild: JARI VÄLITALO Socialdemo­kraternas 95 ombud i Halmstad valde på söndagen att möblera om i den av valberedni­ngen föreslagna kommunlist­an. Stefan Pålsson, 26, och Krissi Johansson, 45, blir partiets kommunråds­kandidater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden