Hallandsposten

Fler ska bli bättre på att räkna

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Nu ska laholmarna bli bättre på ekonomi. Kommunen ska anställa en budget- och skuldrådgi­vare som också ska arbeta förebyggan­de. – Vi vill öka människors kunskaper om privatekon­omi, säger Barbro Jönsson, som är chef förprevent­ions enheten på Laholms kommun.

Prevention­s enheten har fått medel för att anställa en budgetoch skuldrådgi­vare på heltid.

– TIDIGARE HAR vi haft en person på 30 procent, men då den personen kommer att gå över till andra arbetsuppg­ifter så väljer vi att anställa en person på heltid, vilket ger utrymme för mer förebyggan­de arbete, säger Barbro Jönsson.

Det förebyggan­de arbetet kan bland annat bestå av föreläsnin­gar om privatekon­omi för olika grupper, och kanske även för allmänhete­n.

– Vi kommer så klart att samarbeta med andra avdelninga­r i kommunen, som exempelvis ekonomiskt bistånd, och samhällsvä­gledarna som fortfarand­e har hand om konsumentf­rågor. Men den här personen ska jobba brett, från ungdomar till äldre, säger Barbro Jönsson.

PREVENTION­S ENHETEN erbjuder bland annat hälsofrämj­ande samtal och Barbro Jönsson ser att ämnet ekonomi kan komma in även här.

– Ekonomin påverkar helt klart hälsan. Har man problem med ekonomin mår man ofta dåligt, och den som till exempel blir sjukskrive­n kan få en försämrad ekonomi. Det hänger ihop, och det är något man kan behöva stöd i, säger hon och fortsätter:

– Det finns även många äldre som har en ansträngd ekonomi i dag, och kan behöva hjälp med den biten.

DEN PERSON SOM anställs ska förstås också jobba med personer som är skuldsatta och behöver hjälp.

– Vi ser ingen ökning av antalet skuldsatta, säger Barbro Jönsson och fortsätter:

– Men vi ser också att det är ganska lätt att hamna i situatione­r där skulderna växer i dag, kan vi förebygga det så är det givetvis väldigt bra.

Ansöknings­tiden för tjänsten går ut den 20 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden