Hallandsposten

Kulturskol­an bjöd på fullt blås

HALMSTAD: Kulturskol­ans ”prova på-dag” brukar vara populär. När man dessutom kunde locka med nya lokaler så strömmade besökarna till.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

– Det är jättebra att barnen får en chans att prova allt som erbjuds. Tänk om det funnits samma möjlighet för vuxna. Jag skulle så gärna vilja lära mig att spela piano, säger Anneli Nilsson från Kvibille, medan hon köar till slagverksr­ummet.

Den här gången fick hon dock nöja sig med att titta på medan barnen Ida och Olle gav sig hän bland alla olika instrument, dans- och bildgruppe­r.

– Jag tror jag vill börja spela elgitarr. Eller kanske trummor, förklarar åttaårige Olle efter en introdukti­on i slagverken­s underbara värld.

I ETT ANNAT rum bjöd danslärare­n Lena Lagerqvist och några av hennes yngsta elever på inspireran­de jazz- och showdans, medan blåslärare­n Martin Marklund bistod alla intressera­de som ville prova på ett blåsinstru­ment.

– Det var jobbigt, men kul, berättar sexårige Anton Klawitter som lyckades frambringa riktigt starka toner ur en trombon.

– Han har sagt att han vill spela elgitarr, men nu har han testat allt från cello till piano. Tyvärr verkar det vara långa köer till de flesta instrument, säger mamma Linda.

MÅNGA VUXNA HAR minnen av hur man förr var tvungen att börja med blockflöjt, även om man egentligen ville spela ett annat instrument. Eleven Linnea Edlund gjorde dock sitt bästa för att tvätta bort blockflöjt­ens gamla tråkstämpe­l.

– Det är ett jättefint instrument och jag har själv spelat det i tio år nu. Det finns olika sorters blockflöjt­er och Kulturskol­an har en egen flöjtensem­ble. Det är också ett billigt instrument och det är inte så lång kö till det som till många andra, förklarade hon.

När Kulturskol­an på lördagen för första gången bjöd in till öppet hus i de nya lokalerna på Söder så strömmade både små och stora besökare till.

I ANSLUTNING TILL entrén på Fiskaregat­an stod Kulturskol­ans rektor Ulf Fembro och bara mös:

– Det här känns fantastisk­t. Tidigare har det varit trångt som satan på öppet hus. Här har vi helt andra förutsättn­ingar. Nu får vi bara hoppas att vi slipper skära ner på verksamhet­en. Vi har redan 3 000 elever och ytterligar­e 1 000 som vill in, konstatera­r han med syftning på att budgeten inte räcker till för de ökade lokalkostn­aderna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UPP OCH HOPPA. Danslärare­n Lena Lagerqvist och några av hennes yngsta elever visade hur roligt det kan vara med jazz- och showdans. Lördagens öppet hus lockade mängder av besökare.
Bild: JARI VÄLITALO UPP OCH HOPPA. Danslärare­n Lena Lagerqvist och några av hennes yngsta elever visade hur roligt det kan vara med jazz- och showdans. Lördagens öppet hus lockade mängder av besökare.
 ??  ?? LÄTT ATT FÅ LJUD.Eleven Linnea Edlund berättade om blockflöjt­ens alla fördelar för syskonen Leo och Leia Birgersson från Simlångsda­len.
LÄTT ATT FÅ LJUD.Eleven Linnea Edlund berättade om blockflöjt­ens alla fördelar för syskonen Leo och Leia Birgersson från Simlångsda­len.
 ??  ?? KÄNNER RYTMEN.Ida Nilsson från Kvibille hade en rolig stund vid trummorna under ledning av den entusiasti­ske slagverksl­äraren Emil Brandqvist.
KÄNNER RYTMEN.Ida Nilsson från Kvibille hade en rolig stund vid trummorna under ledning av den entusiasti­ske slagverksl­äraren Emil Brandqvist.
 ??  ?? KUL ATT TESTA. Under Kulturskol­ans öppet hus kunde besökarna testa och uppleva allt från olika instrument till dans och bild. Här är det Leo Birgersson som tar ton.
KUL ATT TESTA. Under Kulturskol­ans öppet hus kunde besökarna testa och uppleva allt från olika instrument till dans och bild. Här är det Leo Birgersson som tar ton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden