Hallandsposten

Stoppa regeringen­s krig mot snuset

FÖRBJUDET. Regeringen vill inte att handlare ska låta kunderna komma i kontakt med snuset innan de betalat.

- KARIN PIHL

LEDARE 19/3. Politiken har en tendens att leta problem där de inte finns. I stället för att ta till sig devisen ”om det inte är trasigt, laga det inte”, vill politiker ibland hitta på nya regleringa­r och lagar som ingen efterfråga­t och som inte gör livet bättre för någon.

Ett tydligt exempel på detta är regeringen­s förslag om en ny tobakslag. I slutet av januari lämnade socialmini­ster Annika Strandhäll över remissen till Lagrådet.

LAGRÅDSREM­ISSEN INNEHÅLLER förvisso en del förslag som säkert kommer att uppskattas på vissa håll. Att det ska bli olagligt att röka på uteserveri­ngar och i lekparker gläder säkert de som anser att det är obehagligt att be en rökande främling att visa lite hänsyn.

Vad som däremot är anmärkning­svärt är att regeringen med sina nya förslag kommer att orsaka rejäl hu- vudvärk för alla Sveriges småhandlar­e. Regeringen vill nämligen att självbetjä­ning ska bli olaglig, alltså att kunden tar en dosa, lägger fram på disken och sedan betalar. ”Vid detaljhand­el får tobaksvaro­r inte tillhandah­ållas så att kunden får tillgång till varorna innan de har betalats”, kan man läsa i remissen.

Fyra av tio handlare har snuskylen framför disken, vilket blir omöjligt med det nya lagförslag­et. Små butiker riskerar alltså att bli tvungna att bygga om sina lokaler, alternativ­t sluta sälja snus.

DET ÄR EN sak att staten värnar folkhälsan. Sverige har förvisso lägst andel rökare i Europa – bland annat eftersom vi snusar i stället, vars hälsoeffek­ter inte ens är i närheten av cigarettbr­uk. Att motverka att ungdomar får upp ögonen för cigaretter, och att de som vill sluta får all hjälp att göra det, är ändå självklart. En rökfri livsstil är bland det bästa man kan göra för sin hälsa och slår all världens spinningpa­ss och chiapuddin­gar.

Men på vilket sätt främjas folkhälsan av att snusare inte får ta dosan själv, lägga på disken och betala, utan måste be om ett kassakvitt­o för att hämta ut snuset ur en apparat? Är det den extra promenaden från kassan till snusautoma­ten som man vill främja?

KANSKE LIGGER FÖRSLAGET i linje med ambitionen att minska exponering­en av tobaksprod­ukter. Men en stor apparat där det står ”här hämtar du ditt snus” i versaler ger mer exponering än en snuskyl inklämd mellan chokladkak­orna och serietidni­ngarna.

Det är nästan så att man misstänker att ambitionen är att göra livet surare för människor som unnar sig en prilla till eftermidda­gskaffet.

Att göra livet lite bökigare för människor är dock inte statens uppgift. Om dessa förslag når riksdagen bör den borgerliga opposition­en trycka på nej-knappen.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? FARLIGT. Snuset kan bli svårare att köpa.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV FARLIGT. Snuset kan bli svårare att köpa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden