Hallandsposten

Möjlig varg synlig i Åled

- YVONNE PERSSON

Arne Vikström i Åled höll på att sätta kaffet i halsen när han tittade ut i villaträdg­ården på lördagsmor­gonen. Där stod, vad han uppfattade som, en varg och tittade på honom.

Arne och hans fru blev båda vittne till besöket och Arne gjorde sitt bästa för att hinna fånga djuret på bild:

– Först tog det ett tag innan jag hittade kameran och i villervall­an så schabblade jag så mycket att bilderna blev värdelösa. Hon var kanske 30 meter bort och jag såg henne både framifrån och i profil. När hon blev varse mig, stack hon, men annars verkade hon lugn och fin, berättar han.

Djuret har han redan gett namnet Yl-va, men hoppas nu få hjälp att bekräfta att det verkligen var en varg.

– Vi har ju snö här, så hon har lämnat perfekta spår, säger Arne Vikström.

När Hallandspo­sten får tag på spåraren Bengt Kristianss­on på Länsstyrel­sen i Halland, så lovar han att försöka hitta någon som kan komma ut och titta på spåren.

Enligt honom finns det inga tidigare rapporter om att det just nu skulle finnas en varg i södra Halland:

– Förra året gjordes det flera observatio­ner, men vi har ju ingen fast stam här. Däremot kan yngre individer ge sig ut på vandringar. Om de inte trivs så försvinner de sedan igen, säger Kristianss­on.

Han hyser däremot inget stort hopp om att kunna fastställa att Arne Vikström verkligen har sett en varg.

– För att kunna kvalitetss­äkra en vargobserv­ation så behöver vi bra fotodokume­ntation eller kunna följa spår i fem kilometer. Jag ska i alla fall försöka hitta någon som kan bedöma spåren i Åled. Om det inte är en varg så kan vi åtminstone fastställa det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden