Hallandsposten

Branschen varnar för sol-bubbla

- STAFFAN GUSTAFSSON redaktione­n@hallandspo­sten.se

De generösa subvention­erna för solenergi riskerar att leda till en bubbla. Det menar den halländske Chalmers-professorn Jan-olof Dalenbäck, som sitter i styrelsen för branschorg­anet Svensk Solenergi.

Jan-olof Dalenbäck, som är bosatt i Veddige, är i grund och botten entusiasti­sk till de möjlighete­r som solenergin erbjuder.

– Allting tyder på att det kommer att fortsätta att växa och framför allt för att minska köpt el med egen solel är en god affär, säger han.

Dalenbäck menar också att det är rätt att ge solenergin stöd.

– All ny teknik behöver stöd, konstatera­r han.

Däremot tycker han att utveckling­en går alltför snabbt och att branschen därför får svårt att hänga med.

– Branschen har växt med omkring 60 procent om året under 2016 och 2017. Det är en alltför kraftigt tillväxt för vad någon bransch klarar av. Det blir många nya aktörer på kort tid och risken är att det går ut över kvaliteten på arbetet, menar han.

DALENBÄCK PEKAR PÅ att samma mönster har upprepat sig i flera europeiska länder där motsvarand­e stödsystem har införts.

– Branschen växer först kraftigt. Men förr eller senare så måste subvention­erna plockas bort, och då kraschar marknaden med ett stort antal konkurser som följd.

Han menar att det sedan blir svårt att återupprät­ta förtroende­t för branschen.

– Efter en sådan krasch kan det ta lång tid för marknaden att återhämta sig och för företagen att våga satsa igen. Förtroende­t för myndighete­rna blir också skadat om systemet upplevs som oförutsägb­art.

Jan-olof Dalenbäck säger att det i dag är klart ekonomiskt gynnsamt med en mindre anläggning på exempelvis ett villatak. Men detta riskerar att snabbt förändras av politiska beslut.

– Om du räknar med nuvarande skatteredu­ktion 20 år framåt i tiden så tar du en risk. Det kan räcka med ett regeringss­kifte för att reglerna ska förändras.

BRANSCHEN EFTERFRÅGA­R därför mer långsiktig­a garantier.

– Man hade till exempel kunnat tänka sig att man får skatteredu­ktionen tidsbestäm­d till 15 år fram i tiden, säger han.

Dalenbäck och Svensk Solenergi menar att en avveckling av subvention­erna kan påbörjas redan i dag.

– Men det får inte ske abrupt, utan man får trappa ned stödet så att marknaden hinner anpassa sig. Med alltför generösa subvention­er så riskerar priserna att stanna kvar på en för hög nivå. Om man trappar ned subvention­erna på ett genomtänkt sätt kommer priserna också att sjunka, tror Dalenbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden