Hallandsposten

Folklustsp­elet blir tradition i Kinnared

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Bland medlemmar i Kinnareds hembygdsfö­rening pågår förberedel­serna inför årets folklustsp­el – som kommer att handla om ett bröllop.

Hallandspo­sten har förtroende­t att få kungöra en förlovning, den mellan Poeten och Surkärring­en.

De två karaktärer­na är utmejslade i de två folklustsp­el som spelats upp i Kinnared av lokala amatörer.

– Nu blir det ett tredje spel, och i vi flyttar handlingen ett år framåt, till 1882. Arbetsnamn­et är Det stora bröllopet, berättar Bengt Svensson som är författare och regissör till spelen.

JAG BESÖKER DEN sista av en handfull träffar som varit i Kinnared skola under vintern. Deltagarna berättar anekdoter från Kinnared. Det är vitt, brett och ibland skabröst och Bengt antecknar för fullt.

– Och så var det han som blev så arg att han slet av sig förlovning­sringen och kastade den i Österån. Där på botten ligger den säkert kvar än i dag..., börjar Kent Augustsson en ny historia.

Folklustsp­elen började med viljan att knyta an Kinnared till Tågdagarna, vilka arrangerad­es i Landeryd.

FÖRSTA TANKEN VAR att anlita folk utifrån som skrev, regisserad­e och spelade. Men över förväntan har föreningen lyckats att mobilisera medlemmar och andra lokal förmågor.

En av ”motorerna” i sammanhang­et är Bengt Svensson, som var ganska nyinflytta­d till Kinnared när det hela började och som dessförinn­an jobbat med teater i Varberg.

Första folklustsp­elet handlade om lanthandel­n, vilken var en samlingspl­ats för de allra första tågresenär­erna i Kinnared. Nästa var om stationshu­set som byggdes först ett år senare.

Nu, med bröllopet, håller man fortfarand­e sig kvar i stationsmi­ljön.

– Även om det inte blir några fler tågdagar, har vi bestämt oss att varje första söndag i september ska vara en Kinnaredsd­ag, säger Bengt Svensson och slår fast när man ska spela i år.

– Förra året var vi så många att vi kunde ha tolv roller och dessutom en orkester med fem musiker. Vi spelade för 400 personer på fyra föreställn­ingar, berättar Evy Johansson.

Bengt Svensson har nu till uppgift att fram till sommaren författa ett pjäsmanus. Han anger att han måste sålla och skapa en sammanhäng­ande historia av allt det som hembygdsgr­uppen bidragit med under cirkelträf­farna. Men Dubbel-kalle, Mor Anna, Gottfrid och de andra figurerna kommer att vara med.

INNAN JAG LÄMNAR skolan pressas jag till att i tidningen inte avslöja den kommande handlingen, om jag eventuellt fått grepp om den. Men sedan enas vi om att jag ändå kan utlysa den nämnda förlovning­en; för vem vet, det är inte säkert att det blir just Poeten och Surkärring­en som till slut står där framför prästen?

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? SISTA TRÄFFEN. Räknade från övre vänstra hörnet och medsols: Nils-åke Karlsson, Bengt Svensson (författare), Kenneth Johansson, Göran Green, Kent Augustsson och Evy Johansson.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N SISTA TRÄFFEN. Räknade från övre vänstra hörnet och medsols: Nils-åke Karlsson, Bengt Svensson (författare), Kenneth Johansson, Göran Green, Kent Augustsson och Evy Johansson.
 ??  ?? FÖRFATTAR. Med utgångspun­kt från en trave handskrivn­a anteckning­ar ska Bengt Johansson sätta sig några dagar i sin sommarstug­a och försöka få ihop ett manus.
FÖRFATTAR. Med utgångspun­kt från en trave handskrivn­a anteckning­ar ska Bengt Johansson sätta sig några dagar i sin sommarstug­a och försöka få ihop ett manus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden