Hallandsposten

Unika äppelträd skapades på lärorik ympningsku­rs

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

För den som vill bevara gamla äppelsorte­r gäller det att lära sig ympa. I lördags höll pomologen Rolf Eskilsson en kurs i ämnet på Lilla Tjärby trädgård.

Rolf Eskilsson hade tidigare en gård utanför Kungsbacka, där han samlade på ovanliga äppelsorte­r. Till sist var han uppe i 225 stycken.

– Men när min fru och jag blev äldre bestämde vi oss för att sälja gården. Vi bor nu i Lilla Tjärby där vi har ett hundratal träd. Annars skulle jag nog få abstinens, säger han.

Laholms trädgårdss­ällskap hade engagerat Rolf för en kurs i hur man ympar.

– DET ÄR SÅ man förökar träd om man vill få träd av samma sort. Man kan säga att det är en sorts kloning. Planterar du kärnor från ett äpple, så blir det som när vi människor får barn, de blir lika sina föräldrar, men de blir sina helt egna unika individer, säger han.

DELTAGARNA PÅ KURSEN fick ympa på varsin stam.

– Stammen heter A2 och är en väldigt bra stam, men låter man den växa upp till ett träd så ger den helt smaklösa äpplen, säger Rolf Eskilsson.

I stället ympar man in en gren från ett äppelträd med välsmakand­e äpplen. Rolf hade med sig ett 30-tal olika sorter, vilket gjorde det svårt för kursdeltag­arna Maria Påhlsson och Sofia Nihlén att välja.

– Det finns så många goda sorter. Det är jättespänn­ande med ympning, men det blir ett långvarigt projekt. Det kommer att ta några år innan vi vet om det har lyckats, säger Maria Påhlsson.

Kursdeltag­aren Bodil Pålsson har planer på att bevara välsmakand­e gamla sorter av både äpple och körsbär genom ympning.

– Min far kunde ympa, men han finns inte längre, så därför anmälde jag mig till kursen. Jag vill gärna bevara de här sorterna, eftersom de är väldigt goda, säger hon.

BÄST RESULTAT FÅR man om man ympar äpplen på äpplen eller päron på päron.

– Det finns andra kombinatio­ner som kan lyckas, man kan till exempel ympa päron på rönnbärstr­äd, men det är stor risk att grenen knäcks när den börjar bära frukt och blir tyngre, säger Rolf Eskilsson.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? POMOLOG. Laholms trädgårdss­ällskap hade engagerat Rolf Eskilsson, som höll en kurs i ympning.
Bild: CARINA NILSSON POMOLOG. Laholms trädgårdss­ällskap hade engagerat Rolf Eskilsson, som höll en kurs i ympning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden