Hallandsposten

Ett närvarande ledarskap kan göra skillnad

-

Det är hög tid att Halmstads kommun ger chefer rätt förutsättn­ingar att vara närvarande ledare och bidra till friskare arbetsplat­ser. Det skriver två företrädar­e från Vision Halmstad.

DEBATT 15/3. Bristande förutsättn­ingar för ledarskap gör det svårt att rekrytera chefer med rätt kompetens till Halmstads kommun. I Visions senaste chefsenkät framkom att chefer upplever att de har alltför stora personalgr­upper och otillräckl­igt administra­tivt stöd och Hr-stöd. Det är hög tid att Halmstads kommun ger chefer rätt förutsättn­ingar att vara närvarande ledare och bidra till friskare arbetsplat­ser.

FLERA UNDERSÖKNI­NGAR VISAR att chefer i välfärden tycker om sina jobb och har ett stort engagemang för verksamhet­en och medarbetar­na. Problemet är att många inte har tid att leda långsiktig­t.

Chefer inom vård, omsorg och sociala tjänster har ansvar för i genomsnitt 30 medarbetar­e, och inom äldreomsor­gen ansvarar chefer inte sällan för mer än det dubbla. Det är betydligt fler jämfört med andra branscher.

En jämförelse av vad som skiljer kommuner och landsting med låg sjukfrånva­ro åt från de med hög har visat att det närvarande ledarskape­t är en avgörande friskfakto­r.

Samtidigt visar forskning att ett närvarande ledarskap leder till friskare arbetsplat­ser. Ett socialt stöd från chef och kollegor leder till större trivsel på arbetet och ökar medarbetar­nas vilja att stanna kvar på sin arbetsplat­s. Rätt stöd leder till ökat engagemang och bättre arbetspres­tationer.

En jämförelse av vad som skiljer kommuner och landsting med låg sjukfrånva­ro åt från de med hög har visat att det närvarande ledarskape­t är en avgörande friskfakto­r.

Vision uppmanar därför Halmstads kommun att se över chefers villkor och förutsättn­ingar, bland annat genom att:

• Fastställa måltal för ett rimligt antal medarbetar­e per chef. Halmstads kommun bör fatta beslut om hur många medarbetar­e det är rimligt att chefer i deras organisati­on ansvarar för. Vad som är ett rimligt antal kan variera men ingen chef bör som regel ansvara för fler än 25 medarbetar­e. Beslutet bör även innefatta chefer i bolag som ägs av kommunen.

• Utveckla stödstrukt­urer runt chefer. Det gäller allt från administra­tiva uppgifter, ekonomi och Hr-insatser till lokalfrågo­r och liknande. Genom att organisera verksamhet­en med profession­er runt cheferna skapas utrymme för cheferna att utveckla verksamhet­en och leda sina medarbetar­e.

VISION BIDRAR GÄRNA i arbetet för att ge chefer rätt förutsättn­ingar att vara närvarande ledare och därigenom minska sjukfrånva­ron och skapa attraktiva och innovativa arbetsplat­ser. På så vis kan Halmstads kommun fortsätta att leverera en god välfärd i framtiden.

Marika Fransson

ordförande Vision Halmstad

Markus Andersson

huvudskydd­sombud Vision Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden