Hallandsposten

”Sverige förhandlad­e om amerikansk­a fångar”

- TT

Sverige uppges ha förhandlat om frisläppan­det av tre amerikansk­a fångar i Nordkorea med den nordkorean­ske utrikesmin­istern under besöket i Stockholm. Enligt CNN:S källor är det en viktig fråga för att USA ska komma till förhandlin­gsbordet.

De amerikansk­a medborgarn­a Kim Hak-dong, Kim Sang-duk och Kim Dong Chul, som alla sitter fängslade i Nordkorea, stod högt på dagordning­en vid helgens möte, rapportera­r CNN med hänvisning till källor med insyn.

Sverige ska ha lagt stor vikt vid frågan under samtalen med den nordkorean­ske utrikesmin­istern Ri Yong-ho.

– Att skyddsmakt­suppdraget för USA är en del av diskussion­erna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekret­erare för utrikesmin­ister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgiftern­a.

EN AV CNN:S KÄLLOR uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppan­de som något som skulle leda framåt. Frågan ska även ha lyfts i samtalen då Nordkoreas vice utrikesmin­ister Han Song-ryol besökte Sverige i januari.

Kim Hak-song och Kim Sangduk fängslades i Nordkorea förra året anklagade för ”fientliga handlingar”. Kim Dong-chul har suttit fängslad sedan 2015 anklagad för att ha spionerat i landet.

– Generellt kan man säga att diskussion­en kring konsulärfa­llen alltid är en öppning för dialog om andra saker som rör säkerheten på Koreahalvö­n. Det är en av de ingångar som finns, säger Jerker Hellström, forsknings­ledare med fokus på Östasien på Totalförsv­arets forsknings­institut.

UD KOMMENTERA­R INTE om den nordkorean­ska delegation­en har lämnat landet ännu. Överlag är det få detaljer från mötet som har framkommit.

– Det är en påminnelse om hur pass känsligt det är, hur pass hårt informatio­nen hålls, och hur viktigt det är att de här samtalen genomförs utan att det sker några läckor, säger Jerker Hellström.

EFTER FÖRSTA HELA mötesdagen i Stockholm meddelade svenska UD att samtalen under lördagen främst handlat om säkerhetsl­äget på den koreanska halvön.

”Utrikesmin­istrarna diskuterad­e möjlighete­r och utmaningar för fortsatta diplomatis­ka ansträngni­ngar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer”.

Medan diskussion­erna pågick i Stockholm bekräftade också det finska utrikesdep­artementet att Finland ska stå värd för ett inofficiel­lt möte mellan representa­nter för Nordkorea, Sydkorea och USA nästa månad. Utöver kärnvapenf­örhandling­ar kommer man där att diskutera de fängslade amerikaner­na, rapportera­r finska Yle.

USA:S president Donald Trump har tidigare tackat ja till ett möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-un. När, var och hur ett sådant möte kan komma att hållas är ännu oklart.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? HEMLIGHETS­FULLT MÖTE. Det är oklart om den nordkorean­ska delegation­en med utrikesmin­ister Ri Yong-ho i spetsen har lämnat Sverige ännu.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT HEMLIGHETS­FULLT MÖTE. Det är oklart om den nordkorean­ska delegation­en med utrikesmin­ister Ri Yong-ho i spetsen har lämnat Sverige ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden