Hallandsposten

Svenskar vill inte vara kontantfri­a

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Det är inte bara Riksbanken som oroas av ett kontantfri­tt samhälle. Även om allt färre svenskar går omkring med kronor och sedlar i fickorna så vill många fortsatt ha möjlighete­n.

Sju av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden, enligt en undersökni­ng som Sifo har gjort på uppdrag av Bankomat, som driver kontantaut­omater över hela Sverige.

Det är framför allt de äldre som vill det – men också en majoritet bland unga vuxna.

Riksbanksc­hefen Stefan Ingves har uttryckt sin oro för ett samhälle utan kontanter. I en krissituat­ion kan ansvaret för svenskarna­s betalnings­medel komma att helt och hållet falla på kommersiel­la aktörer, skrev han i ett inlägg på DN Debatt i februari – och jämförde betalnings­väsendets betydelse med försvarets och domstolsvä­sendets.

Ingves har flera gånger föreslagit en lagändring där banker blir tvungna att ha kontanter.

Värdet på sedlarna och mynten som är i omlopp i Sverige har sjunkit i flera år. 2013 var det genom- snittliga värdet 88 miljarder kronor och förra året var det 57 miljarder.

Inställnin­gen till kontanter skiljer sig mellan storstad och landsbygd i undersökni­ngen. I Värmlands, Västmanlan­ds och Kalmar län är andelen kontantför­espråkare som högst, medan den är som lägst i Stockholm.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? SEDELPRASS­EL. Svenskar vill kunna använda kontanter i framtiden – även en majoritet bland unga vuxna.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV SEDELPRASS­EL. Svenskar vill kunna använda kontanter i framtiden – även en majoritet bland unga vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden