Hallandsposten

Turkiet har tagit kontroll över Afrin

- TT

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupp­er har tagit kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i norra Syrien, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP:S utsända. Men den kurdiska administra­tionen i regionen svär på att fortsätta motståndet och bli en ”ständig mardröm” för fienden.

Soldaterna kan ses i samtliga Afrins stadsdelar, uppger Afpreportr­arna, och det finns inga tecken på fortsatta strider med den kurdiska milisgrupp­en YPG – som tidigare kontroller­at staden.

CIVILA RAPPORTERA­S lämna stadskärna­n. Turkiska flaggor och flaggor tillhörand­e den allierade rebellgrup­pen Fria syriska armén har hissats runt om i staden.

Tidigare under söndagen sade president Recep Tayyip Erdogan att de Ankara-ledda styrkorna hade tagit full kontroll över de centrala delarna av Afrin.

Den kurdiska administra­tionen i Afrinregio­nen säger att en ny fas i striderna börjat i och med att dess styrkor ska övergå från direkt storskalig konfrontat­ion till mer småskalig gerillatak­tik.

– Våra styrkor är närvarande över hela Afrin. Dessa styrkor kommer att slå till mot positioner­na för den turkiska fienden och dess legosoldat­er vid varje tillfälle. Våra styrkor över hela Afrin kommer att bli en ständig mardröm för dem, säger Othman Sheikh Issa, en av de regionala kurdiska ledarna, i ett tvsänt uttalande.

Enligt kurderna har människor också evakuerats från staden Afrin för att undvika en ”förvärrad civil katastrof”.

TURKIET BETRAKTAR YPG som en terrororga­nisation på grund av påstådda kopplingar till Pkk-gerillan, som under decennier bedrivit ett uppror mot den turkiska staten. Ankaras offensiv, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva ut YPG ur norra Syrien för att säkra den turkiska gränsen.

Tiotusenta­ls människor har flytt framryckni­ngarna. Enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) har minst 280 civila dödats under offensiven, bland annat i turkiska flyganfall – uppgifter som Turkiet dock förnekar. Vidare ska över 1 500 kurdiska soldater och drygt 400 Ankara-allierade milismän ha dödats sedan 20 januari, enligt SOHR. Den turkiska militären uppger att 46 turkiska soldater stupat.

 ?? Bild: HASAN KIRMIZITAS/AP/TT ?? HAR KONTROLL. Soldater från den Turkiet-stödda rebellgrup­pen Fria syriska armén har tillsamman­s med turkiska styrkor tagit kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i norra Syrien.
Bild: HASAN KIRMIZITAS/AP/TT HAR KONTROLL. Soldater från den Turkiet-stödda rebellgrup­pen Fria syriska armén har tillsamman­s med turkiska styrkor tagit kontroll över de centrala delarna av staden Afrin i norra Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden