Hallandsposten

Nervgiftet kan ha spritts i Skripals BMW

- TT-AFP

Nervgiftet som användes i Salisbury kan ha spritts i pulverform via ventilatio­nssystemet i den forne ryske dubbelagen­ten Sergej Skripals bil. Nu ska Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) också skicka folk som tar prover för att analysera varifrån giftet kom.

”Dessa (proverna) kommer sedan att skickas till välrenomme­rade internatio­nella laboratori­er utvalda av OPCW för testning och det väntas ta minst två veckor innan resultaten kommer”, skriver brittiska UD i ett uttalande.

Experter från OPCW kommer till Storbritan­nien på måndagen.

Ryssland har på olika sätt förnekat någon som helst inblandnin­g i attacken mot den forne ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i staden Salisbury den 4 mars. De första analyserna har visat att det rörde sig om giftet Novitjok som togs fram i Sovjetunio­nen. Men Moskva fortsätter neka och har antytt att Storbritan­nien, Slovakien, Tjeckien, USA eller Sverige kan vara ursprungsl­and för giftet.

KÄLLOR UPPGER FÖR amerikansk­a ABC News att utredarnas huvudteori är att giftet varit i pulverform och att Sergej och Julia Skripal utsattes när det spreds via ventilatio­nssystemet i Skripals bil, rapportera­r Omni.

Scotland Yard har släppt bilder och en video från övervaknin­gskameror på Sergej Skripals BMW och bett alla som observerat bilen under dagen för attacken att höra av sig. Amerikansk­a experter på kemiska stridsmede­l hjälper till i utredninge­n.

Sergej Skripal har enligt vittnen uppträtt osammanhän­gande och skrikit på en restaurang strax innan han och dottern hittades okontaktba­ra. Det anses stämma med tidiga symptom för någon som exponerats för nervgift.

Enligt källorna har totalt 38 personer i Salisbury hittills konstatera­ts fysiskt påverkade av giftet men fler offer väntas bli konstatera­de.

EN TJOCK HINNA av mycket kall is har snabbt lagt sig över de redan kylslagna rysk-brittiska förbindels­erna.

Den brittiske utrikesmin­istern Boris Johnson anklagade på söndagen Moskva för ”självbelåt­en sarkasm och förnekelse” samt ”elakt, störande beteende” och säger att världssamf­undet står på Storbritan­niens sida.

Enligt utrikesmin­istern är också ekonomiska sanktioner på väg mot människor kopplade till den ryska regimen.

– Där människor har samlat på sig förmögenhe­ter genom korruption och där vi kan se en länk till Kreml, till (president) Vladimir Putin, kan det vara möjligt att genomdriva order på grund av oförklarad rikedom och andra sanktioner mot dessa individer, säger Johnson till BBC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden