Hallandsposten

Hög tid att lära sig avgöra och vinna matcher igen, HBK!

-

Det var inte så mycket bevänt med den saken i fjol, segrarna. Totalt fem på 30 försök i Allsvenska­n. Och efter 1–2 mot Trelleborg­s FF har Halmstads BK på försäsonge­n bara vunnit tre av åtta matcher när Superettan-premiären nu närmar sig.

–1 mot Tvååker, 5–0 mot Syrianska och 4–0 mot Husqvarna FF. Samtliga division 1-lag.

Trögare har det då gått mot likvärdigt eller bättre motstånd. 0–0 och 1–1 mot seriekolle­gorna Falkenberg­s FF respektive Gais och 1–3 och 1–2 mot allsvenska AIK och Trelleborg­s FF. Det var en svidande kall lördag i mars, en vinterdag som gjord för skidåkning – om snön hade funnits där – eller långfärdss­kridsko. Inte fotboll. Den fotboll vars Superettan-premiär, med genrepet mot Elfsborg emellan, obegriplig­t nog bara ligger två veckor bort.

Låt vara att HBK faktiskt var det bättre laget och att man, enligt Hbk-tränaren Igor Krulj, ligger i fas spelmässig­t.

MEN FOTBOLL HANDLAR om att vinna matcher och därför var det en missnöjd Krulj efteråt, trots att HBK på 90 minuter bara hade släppt till tre riktigt heta målchanser mot allsvenskt motstånd där dock två genererade baklängesm­ål.

– Spelmässig­t är jag nöjd, framför allt med andra halvlek. Men resultatmä­ssigt är alla mycket besvikna eftersom vi vill vinna, medgav han efter Deniz Hümmets sena segermål på tilläggsti­d och suckade:

– Snöplig början och snöpligt slut. Men vi måste bli mer noggranna vid de matchavgör­ande lägena i båda straffområ­dena. Alltså att ligga rätt i positioner­na försvarsmä­ssigt samtidigt som frilägen ska

”Med Oremo snart redo för 90 minuter och en Kinoshita i målform skulle Gabriel Gudmundsso­n bänkas om Igor inte tar fram 3–4–3-uppställni­ngen igen.”

vara mål, påpekade Krulj.

Spelmässig­t var det, förutom två (missade) frilägen inte mycket som fungerade före paus. Det var för dålig rörlighet och för lågt bolltempo när de flesta anfallsför­söken slutade med – en passning bakåt eller i sidled i stället för framåt. Eller som Hbk-tränaren själv uttryckte det: – Det var alldeles för mycket flytta boll. Betydligt bättre då efter paus när HBK fick en annan variation i spelet, bättre utnyttjade spelbredd och wingbackar och därför fick ett helt annat hot i djupled. Inte minst det ghananska kvicksilvr­et Thomas Boakye som gång på gång då utmanade och rev upp stora hål i TFF:S högerförsv­ar där inspelen, förutom vid målet, dock lämnade en del i övrigt att önska. Då visade han att Andreas Bengtsson ska känna sig orolig för sin plats om Krulj inte väljer Boakye till höger i stället där Jesper Westerberg och Höskuldur Gunnlaugss­on också finns att tillgå.

ANGENÄMA PROBLEM FÖR Igor, alltså. För där Alexander Berntsson, Peter Larsson och Marcus Mathisen känns som en lika given trebacksli­nje som Malkolm Nilsson i målet är konkurrens­en desto hårdare på mittfältet och i anfallet.

Centralt på mitten slåss sex spelare, Dida Rashidi, Pontus Silfwer, nämnde Gunnlaugss­on, Andreas Hadenius, Jonathan Svedberg och Oscar Petersson om två eller tre platser. Och på topp har Igor fyra alternativ. Med Johan Oremo snart redo för 90 minuter och en Kosuke Kinoshita i målform, sjunde i lördags, skulle Gabriel Gudmundsso­n bänkas om Igor inte tar fram 3–4–3-uppställni­ngen igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden