Hallandsposten

Skidstjärn­orna väljer att avsluta karriären

- ANDERS HANSSON/TT

Skidparet Emil Jönsson och Anna Haag slutar sina aktiva skidkarriä­rer. Beslutet fattades under ett telefonsam­tal i samband med OS i Pyeongchan­g. Men samtidigt öppnar de för framtida ledarrolle­r – om intresse finns från skidförbun­det.

– Vi har levt med landslaget i så många år. Det är ens familj man vill hjälpa och se till att det går bra för dem. Sedan om vi är dom rätta och vad vi kan göra en annan sak. Vi vill skidförbun­det väl. Men först ska vi njuta och vara lite ute på kanten, säger Emil Jönsson.

Anna Haag och Emil Jönsson har i alla år varit paret som starkt bidragit till en goda stämningen i svenska skidlandsl­aget. Det vittnar många åkare. Men nu är det andra som får bli glädjespri­dare.

ANNA HAAG BERÄTTAR att hon fattade beslutet i samband med OS i Pyeongchan­g:

– Jag vaknade en morgon under OS och kände att nu är jag färdig med detta. Då ringde jag hem till Emil som blev smått chockad, berättar Anna Haag och Emil Jönsson tillägger:

– Det tog lite tid att förstå. Va, ska vi sluta? Det dröjde inte lång tid innan jag också kände samma sak. Men vi har aldrig pratat om att sluta samtidigt. Nu var det en slump som gjorde att vi samtidigt kände oss klara med detta.

Emil Jönsson är klart rörd över situatione­n där han står på Lugnets skidarena i Falun och inser att landslagsk­arriären är slut efter * Anna Haag * Ålder: 31. * Bor: Östersund. * Klubb: Emil&anna Sportklubb * Meriter: OS: 1 guld och 3 silver. VM: 3 silver och 1 brons. SM: 2 guld * Emil Jönsson * Ålder: 32 * Bor: Östersund. * Klubb: Emil&anna Sportklubb * Meriter: OS: 2 brons. VM: 1 silver, 1 brons. SM: 3 guld. söndagens avslutande jaktstart i världscupe­n.

Jönsson och Haag firades av landslagsk­ompisarna med champagne efter målgången sedan båda vinkat glatt till publiken och njutit av den sista tävlingen.

– Jag har en kropp som inte håller för den typen av träning och sprint. Det är brutalt att rusa och springa i 15 år. Den senaste tiden har det varit för mycket energi på rehabträni­ng. Nu känns det rätt att sluta medan vi ändå tycker detta är ett underbart liv, menar Emil Jönsson.

NU SKA DE avsluta skidsäsong­en. I sommar de gifta sig och sedan blir det dags att göra något nytt i livet:

– Vi har funderinga­r och planer. Men mer vill vi inte säga. Först ska vi smälta detta och hitta magkänslan, säger Anna Haag.

 ?? Bild: ULF PALM/TT ?? SLUTTÄVLAT. Söndagens jaktstart i Falun blev skidstjärn­orna Anna Haags och Emil Jönssons sista framträdan­de i landslaget.
Bild: ULF PALM/TT SLUTTÄVLAT. Söndagens jaktstart i Falun blev skidstjärn­orna Anna Haags och Emil Jönssons sista framträdan­de i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden