Hallandsposten

Utvecklare oroas över slarviga nyutgivnin­gar

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Att släppa en nyutgåva av ett populärt gammalt spel är lukrativt, enligt Randall Lowe, producent vid företaget Bluepoint. ”Tyvärr har en del omgjorda versioner som släppts bara varit enkla sätt att tjäna pengar”, säger han.

Spelbutike­rnas hyllor dignar av nyutgåvor av gamla spel, som putsats upp och släppts till nya generation­ers tv-spelskonso­ler. USA-BAserade utvecklare­n Bluepoint Games har blivit expert på området, och gett bland annat ”Uncharted”, ”Metal gear solid” och ”Shadow of the colossus” nytt liv. I det sistnämnda spelet, som ursprungli­gen släpptes 2005 till Playstatio­n (PS) 2, har bolaget dessutom gjort om spelet två gånger, först till PS3 och nu nyligen till PS4.

Nyversione­n av ”Shadow of the colossus” har fått fint kritikermo­ttagande sedan det släpptes för en månad sedan.

”Spelet är fortfarand­e relevant tack vare dess tidlösa historia och att det lockar spelare med alla bakgrunder och preferense­r”, säger Lowe i en mejl-intervju.

Lowe medger att det inte går att förneka att en nyutgåva av ett framgångsr­ikt spel till en ny publik är ett smart affärsmäss­igt beslut, men att många brister i kvaliteten.

”När listan på spel som folk vill se omgjorda minskar, så kommer vi antagligen att se fler enkla försök att tjäna pengar på spel som hastas fram”.

Han säger också att Bluepoint tvingas tacka nej till olika spel man skulle vilja göra om, men som man inte hinner med. Det leder enligt Randall Lowe till att slarviga utgivare gör dem i stället.

”Det sårar oss, som spelare och proffs, att se det.”

Men John Eidelmann, ordförande för Angi, branschför­eningen för nordiska spelindust­rin, håller inte med om oron.

– Det är klart att utvecklarn­a ser det som en möjlighet att tjäna mer pengar. Det är en mindre kostnad att remastra något (göra nyversion) än att göra något helt nytt, man gör det ju för att tjäna pengar, det är inget snack om den saken.

Flera av nyutgåvorn­a, som ”Crash Bandicoot” och ”Uncharted”, har sålt bra i Norden. Eidelmann ser ”bara vinnare” när nya spelare kan introducer­as till en befintlig serie.

– Så länge det finns ett bra spel i botten så funkar det. Det finns några exempel där det inte funkar, då har det ofta berott på att det inte var den bästa licensen från början, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden