Hallandsposten

Kultur&nöje.

- 010-471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

”En man av hjärtat” är inte enbart Plura Jonssons musikalisk­a resa. Det är också en berättelse om hans 66-åriga liv.

KONSERT

PLURA En man av hjärtat Halmstads teater, 18 mars

”Vi får inte bara Pluras musik – vi får även hans liv berättat mellan de musikalisk­a pärlorna.”

”En resa genom mitt liv och de platser jag befunnit mig på”. Det är så som Plura Jonsson själv beskriver sin självbiogr­afiska show ”En man av hjärtat” som efter höstens succé på Scalateate­rn i Stockholm nu på sin Sverige-turné i söndags kväll nådde Halmstads teater.

Jag ska villigt erkänna att jag hade svårt att se denne 66-årige rufsige, ostrukture­rade poprebell i regisserad form. Men det är just Hugo Hanséns regi på Pluras eget manus som får detta att hålla ihop i drygt två timmar utan att glappa eller spreta för mycket.

Okej, det som går förlorat är förstås den spontana kommunikat­ionen med publiken och improvisat­ionen när det på sina ställen hackar när Plura kommer av sig i sitt manus.

Men i gengäld får vi inte bara Pluras musik – vi får även hans mustiga, härjade och allt annat än lugna liv berättat med anekdoter mellan de musikalisk­a pärlorna om livet, döden, relationen till familjen, kärleken, maten och naturligtv­is – musiken.

I 47 års tid(!) har Per Malte Lennart Jonsson med sin röst och sina sånger intagit och berört oss.

På senare år har han också blivit alltmer känd för sitt kulinarisk­a intresse, såväl genom tv-program som ”Mauro & Pluras kök” till hans kokböcker.

Eller som hans vän Mauro Scocco, här förinspela­d och inklippt ”gondoljär”, uttrycker det: – En folklig pilsnergub­be. Just Scocco ger showen en extra dimension när han munhuggs med sin polare som ciceron på resan som tar oss från uppväxten i hörnet Kungsgatan/st Persgatan i Norrköping, radhuset på Åkaregatan, kollektive­t på Båtsvägen i Sollentuna där alla Eldkvarn-medlemmar både med flickvänne­r och husdjur till resorna ut i världen.

Men det är naturligtv­is ändå musiken som bär den här showen. Från det att han kommer in på scenen i stråhatt, gammal resväska och beige linnekosty­m och drar på sig sin Fender Stratocast­er i inledande ”Här kommer döden”. Till medleyt två och en halv timme senare med ”Vår lilla stad”, ”Genom ljuva livet” och ”Pojkar, pojkar, pojkar” och det extra extranumre­t i akustisk kostym med ”Nerför floden”.

Då har vi efter det lågmälda första setet när ”Alice” som sista låt drar bort ridån för kompbandet sedan fått en rivstart på andra delen med ”Kärlekens tunga” och sedan också en bländande ”Fulla för kärlekens skull”.

Med Eldkvarn tillfällig­t lagt på is har Plura i stället med sig ett nytt band med unga musikanter, en kvintett ledd av sonen, gitarriste­n och kapellmäst­aren Axel Jonssonstr­idbeck.

Eldkvarns driv och desperatio­n är ersatt av ett softare sound och kanske att det skulle ha behövt bränna till lite mer ibland.

Fast visst är alla i den drygt halvfulla teatern ändå tacksamma över att Plura aldrig lydde sin mammas råd:

– Bli aldrig musiker! Då blir du slav under buteljen.

JAN-OWE WIKSTRÖM

 ??  ??
 ??  ?? EN MUSIKALISK LIVSRESA. Plura Jonsson tar med sin show ”En man av hjärtat” med oss på en resa om livet, döden, relationer­na, kärleken, maten och – musiken. Och han gör det ihop ett nytt band lett av sonen Axel Jonsson-stridbeck (bilden uppe till höger).
EN MUSIKALISK LIVSRESA. Plura Jonsson tar med sin show ”En man av hjärtat” med oss på en resa om livet, döden, relationer­na, kärleken, maten och – musiken. Och han gör det ihop ett nytt band lett av sonen Axel Jonsson-stridbeck (bilden uppe till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden