Hallandsposten

Kultur&nöje.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hallandspo­sten.se

Kålle Gunnarsson funderade på att lägga ner sommarteat­ern. Nu nysatsar han i stället, med en gammal föreställn­ing på en ny plats.

”Nu känns det som en nytändning och jag är väldigt glad” KÅLLE GUNNARSSON Arrangör

Kålle Gunnarsson­s teaterföre­ställning i Falkenberg blir i år en gammal favorit, nämligen Ronja Rövardotte­r. Dessutom flyttar teatern till en ny, permanent, plats.

Det avslöjar initiativt­agaren Kålle Gunnarsson från sin semester på Gran Canaria.

– Nu när jag ligger här i solstolen så vill jag bara hem och läsa manus och fixa med scenografi och grejer, säger han.

HAN LÅTER POSITIV och hoppfull, något han inte har varit hela året. Området runt Teaterglän­tan där Astrid Lindgren-föreställn­ingarna spelats i åtta år byggs ut, bland annat med fler bostäder. Kommunen tyckte därför inte längre att det var en passande plats för teatern då den inte skulle ligga lika enskilt, berättar Kålle.

Han var först skeptisk till att behöva lämna området, och kände att han kanske borde lägga ner föreställn­ingen i Falkenberg och satsa hundra procent på sina projekt i Stockholm i stället.

– Plötsligt var det så trångbott. Om jag ska vara helt ärlig så var det en så simpel spelplats i Teaterglän­tan. Vi hade ingen parkering och det var inte bra. De hittade en ny plats i Hertingsko­gen åt mig. Först var jag så ledsen, arg och negativ, och tänkte att jag inte skulle gå med på detta. Men när jag kom dit så kände jag att ”men vad fan, det här kan bli jättebra”. Jag bestämde mig för att jag skulle vara positiv, berättar han.

Årets föreställn­ing, Ronja Rövardotte­r, har premiär den 29 juni. Föreställn­ingen spelas fram till den 9 augusti. Tanken är att Kålle ska skriva på ett tioårigt arrendeavt­al med kommunen och göra Hertingsko­gen till en permanent teaterplat­s.

– Kultur- och fritidsför­valtningen har varit så, så positiva och hjälpt till så mycket. Då var det som om det var meningen att vi skulle fortsätta. Nu känns det som en nytändning och jag är väldigt glad, berättar han.

att använda parkeringe­n till den gamla fotbollsan­läggningen, gamla IP. Entrén till teatern blir in mot skogen och läktaren kommer att stå vid den tidigare rälsen, på gamla banvallen. Föreställn­ingen spelas inne i skogen. En passande plats för vildvittro­r och rumpnissar med andra ord.

– När vi flyttade till Teaterglän­tan 2010 var det Ronja vi spelade det första året, och nu tyckte jag att det skulle vara roligt att börja ett nytt ställe med den igen, säger han.

DET BLIR EN stor produktion, med över 50 skådespela­re på scen under varje föreställn­ing. Det blir vanliga dagförestä­llningar, men även en nattförest­ällning en gång i veckan. – Det kommer att bli jättebra. Vi ska få i ordning en spelplats där till den 29 juni. När jag kommer hem från semestern är det full fart, säger Kålle Gunnarsson.

 ??  ??
 ?? Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV ?? FAVORIT I REPRIS. spelades. Årets teater i Falkenberg blir Ronja Rövardotte­r. Bilden visar en scen från 2010 då samma föreställn­ing
Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV FAVORIT I REPRIS. spelades. Årets teater i Falkenberg blir Ronja Rövardotte­r. Bilden visar en scen från 2010 då samma föreställn­ing
 ?? Bild: HN/ARKIV ?? TRADITION. Kålle Gunnarsson gör teater för 17:e sommaren i rad.
Bild: HN/ARKIV TRADITION. Kålle Gunnarsson gör teater för 17:e sommaren i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden