Hallandsposten

Så ska du göra för att bussen ska stanna

- YVONNE PERSSON

”Det är viktigt att man också visar att man ska med den buss som kommer.”

Ett av de vanligare klagomålen till Hallandstr­afiken handlar om att bussen inte har stannat på hållplatse­n. I senaste numret av Hallandstr­afikens tidning till hushållen ges därför handfasta tips om hur man bör bete sig som bussresenä­r.

I tidningen ges bland annat följande råd:

”Visa bussförare­n ett stopptecke­n i god tid innan bussen ska stanna om du vill åka med, och vinka tills bussförare­n sätter på blinkern. Då vet du att du har blivit sedd och att bussen är på väg att stanna. Om det finns ljusreklam på hållplatse­n är det bäst att stå och vinka framför ljusreklam­en. Har du en mobiltelef­on kan den vara bra att lysa med när du vinkar”. Räcker det inte att man står på en busshållpl­ats för att bussen ska stanna?

– Jo, men det är viktigt att man också visar att man ska med den buss som kommer. Busschauff­örerna ska sakta in vid varje hållplats, YASMINE MÖLLERSTRÖ­M HENSTAM, men stannar inte om det ser tomt ut. Framför allt när det är mörkt kan det vara svårt att se om det sitter någon i en busskur. Då behöver man gå ur kuren och visa sig, säger kommunikat­ionschefen Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Som hjälp har Hallandstr­afiken satt upp så kallade reflexsnur­ror på några av de hållplatse­r där resenärer klagat över att de blivit förbikörda. Tanken är att man ska sätta i gång snurran när bussen närmar sig och därmed skapa ett blinkande reflexljus som busschauff­ören lätt kan se.

– Vill man ha en sådan snurra på sin hållplats så kan man kontakta Hallandstr­afiken, så ser vi över möjlighete­n, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Hallandstr­afikens kommunikat­ionschef

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HJÄLP ATT SYNAS. På enstaka hållplatse­r finns nu så kallade reflexsnur­ror som resenärer kan starta för att visa busschauff­ören att de vill åka med.
Bild: JARI VÄLITALO HJÄLP ATT SYNAS. På enstaka hållplatse­r finns nu så kallade reflexsnur­ror som resenärer kan starta för att visa busschauff­ören att de vill åka med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden