Hallandsposten

Opinion.

DUBBLA SIDOR. Det nya medielands­kap som digitalise­ringen fört med sig innebär många möjlighete­r och fördelar, men lika mycket faror och hot.

- JOAKIM BROMAN

Det nya medielands­kapet innebär många möjlighete­r, men lika mycket faror och hot.

LEDARE 23/3. Prostituer­ade som ska skickas hem till politiker. Mutor och falska identitete­r. Det är några av metoderna som analysföre­taget Cambridge Analytica varit berett att använda – eller har använt – för att påverka valrörelse­r världen över. Allt enligt brittiska Channel 4:s granskning.

Sedan tidigare har bland annat New York Times rapportera­t om att företaget, som var en av nyckelaktö­rerna i Donald Trumps presidentk­ampanj, använt otillåten data rörande 50 miljoner användare på Facebook för att påverka amerikansk­a väljare.

FACEBOOK STOD DOCK redan innan avslöjande­n om dataläckag­e till Cambridge Analytica i centrum för flera komplicera­de diskussion­er om centrala demokratis­ka institutio­ner. Det senaste året har granskning­ar visat att Facebook både tjänat pengar på och varit passiva inför desinforma­tionskampa­njer och falska nyheter från bland annat ryska ”trollfabri­ker”. Många har också påpekat att det sociala nätverkets dominans gjort att traditione­lla nyhetsmedi­er blivit helt beroende av Facebooks algoritmer. Därmed har medier världen över ekonomiskt hamnat i händerna på ett amerikansk­t jätteföret­ag.

Till det kan man addera Facebooks eget annonsnätv­erk, som i stor utsträckni­ng används till så kallade ”dark ads”, det vill säga annonser som bara är synliga för den som valts ut som målgrupp. Det är en vanlig marknadsfö­ringsmetod som i sig inte behöver vara särskilt problemati­sk, men som använts på tvivelakti­ga sätt i politiska kampanjer.

Sammantage­t visar skandalen kring Cambridge Analytica och diskussion­erna om Facebooks roll i det nya medielands­kap som digitalise­ringen fört med sig. Där finns många möjlighete­r och fördelar, men lika mycket faror och hot, när ljusskygga krafter använder sig av krafterna i systemen.

De braskande rubrikerna om att demokratin är hotad i sina grundvalar är dock överdrivna, och de som nu ropar på lagstiftni­ng mot falska nyheter, förbud mot dark ads och uppdelning av stora internetjä­ttar förivrar sig. Det som behövs är snarare sunda principer för ett digitalt samhälle. En sådan är att kraven på de företag som hanterar våra personliga data måste öka. Det är inte rimligt att, som Facebook, i två års tid känna till att miljoner användares data kommit på villovägar utan att informera om det.

FÖRETAG SOM AGERAR annonsplat­tformar, som Facebook och Google, behöver också bli mer transparen­ta. Det måste gå att se och granska vilka annonser och budskap som riktas mot vilka, utan att vara en del av målgruppen själv. Som Sam Sundberg skriver i Svenska Dagbladet (21/3) är det inte konstigare än att matproduce­nter behöver underkasta sig Livsmedels­verkets inspektion­er.

Men bortom grundlägga­nde konsuments­kydd och transparen­s bör inte staten lägga sig i för mycket – varken med satsningar mot ”fake news” eller inskränkni­ngar av yttrandeoc­h tryckfrihe­ten. Så länge aktörer som Cambridge Analytica granskas ska nog demokratin överleva även denna gång.

Företag som agerar annonsplat­tformar, som Facebook och Google, behöver också bli mer transparen­ta.

 ?? Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ ?? ANSATT. Facebook, med grundaren Mark Zuckerberg i spetsen, granskas nu för att ha läckt data till Cambridge Analytica.
Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ ANSATT. Facebook, med grundaren Mark Zuckerberg i spetsen, granskas nu för att ha läckt data till Cambridge Analytica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden