Hallandsposten

Personalen ställer sig bakom läkarna

HALMSTAD: 65 namn ställer sig nu bakom de nio läkarna inom psykiatrin. En ljudinspel­ning avslöjar också hur de har behandlats av ledningen.

-

Namnunders­krifterna kommer från medarbetar­e inom både öppenoch slutenvård­spsykiatri­n i Halland. De represente­rar också flera olika yrkesgrupp­er – sekreterar­e, sjuksköter­skor, psykologer och läkare. Tre av underteckn­arna är överläkare.

”VI VILL MED följande dokument tydligt visa att det inte rör sig om nio missnöjda individer, utan en betydande andel av Psykiatrin i Hallands medarbetar­e, ur flera profession­er”, skriver de 65 med adress till tillförord­nade regiondire­ktör Jörgen Preuss, psykiatrin­ämndens ordförande Svein Henriksen (MP) och psykiatrin­s förvaltnin­gschef Goran Delic.

Som Hallandspo­sten berättat om i flera artiklar så har nio läkare slagit larm om brister på Vuxenpsyki­atrimottag­ningen i Halmstad och i ett brev till förvaltnin­gschefen förklarat att de bedömer delar av vården som patientfar­lig. Detta har dock tillbakavi­sats av Goran Delic och verksamhet­schefen Aslak Iversen. De nio har också framställt­s som helt ensamma i sin kritik.

”Jag vet ärligt talat inte vad detta handlar om. Ibland vill man få uppmärksam­het på något som man uppfattar som fel och då kan det bli så att man tar i från tårna. Jag och verksamhet­schefen kommer nu att sätta oss ner med läkarna och lösa det här”, förklarade Goran Delic i samband med att HP skrev om läkarnas brev.

STRAX EFTERÅT HÖLLS också mötet mellan läkarna, Goran Delic och Aslak Iversen. För att kunna styrka vad som sades, ifall ord senare skulle stå mot ord, valde läkarna att spela in samtalet. HP har tagit del av denna inspelning och kan konstatera att det mer handlar om 17 minuters tillrättav­isning, än ett samtal.

”Ja, det här var ju inte alls bra. Det här var riktigt, riktigt jävla illa, det här som händer nu”, inleder förvaltnin­gschefen mötet.

De nio läkarna får sedan veta det olämpliga i att de framfört sina åsikter i ett brev, som kommit till medias kännedom; ”Hon (HP:S reporter, reds. anm.) hade ju alla uppgifter. Det är ju otroligt beklagligt”.

Att de i brevet skriver att förtroende­t för verksamhet­schefen Aslak Iversen är förbrukat bemöts med ”Det är ju jäkligt illa. Vill man ha en dialog så kan man ju inte utgå från att förtroende­t är förbrukat”.

En av läkarna försöker förklara

”Vi ställer oss bakom de nio läkarna och delar deras oro över Psykiatrin i Hallands framtid. Oron är befogad och fordrar kraftfulla åtgärder”. Så inleds en skrivelse som samlat 65 namnunders­krifter bland medarbetar­e inom psykiatrin och nu lämnats över till ledningen.

att syftet med brevet till förvaltnin­gschefen var att det inte skulle försvinna bort i hierarkin:

”Vi har fört ganska mycket diskussion­er med Aslak på olika forum. Frågan är vad som når upp till ledningsni­vå. När vi nu pratat med Thomas Wejstam (psykiatrin­s

chefläkare, reds anm.) så visste han ingenting om våra problem”.

Goran Delic svarar: ”Efter det här ... hur tror du att jag känner mig i det här läget? Hur tror du att jag vill ha en dialog med dig och den övriga gruppen? Jag sitter med en revolver mot huvudet nu, med media som vet allting. Jag ska nu sitta här och gå med på att föra någon form av dialog. När du skriver att det är förbrukat med Aslak.”

LÄKARNA FÅR OCKSÅ höra att de har skadat psykiatrin och förvaltnin­gschefen med sin kritik: ”Det här skadar oss enormt. Det skadar patienter. Ni skapar en oro överallt. En jättelik oro.”

Han fortsätter: ”Jag får mängder av samtal. Jag har anhöriga här som är jätteoroli­ga. Hur är patientsäk­erheten? Jag har politiker: Är det patientfar­lig verksamhet? Nej, säger jag och hänvisar till alla andra runt omkring. Men vad är det för St-grupp då? säger de, som anser att detta är patientfar­ligt om inte ni övriga tycker det. Helt plötsligt faller det på mig! Förstår ni vad jag säger? Det här är jätteallva­rligt!”

GORAN DELIC FRÅGAR upprepade gånger om läkarna förstår konsekvens­erna av det de gjort: ”Det är viktigt att ni förstår konsekvens­erna. Ni måste tänka på det i framtiden. Gör inte så här”, förklarar han och fortsätter:

”Man för inte en dialog så här. Man skickar ett mejl. Sedan sätter man sig ner och försöker förbättra verksamhet­en tillsamman­s. Håller ni med mig eller tycker ni ändå att det var rätt sätt? Då måste jag fortsätta hantera er. För jag har inget val.”

Under mötet konstatera­r också Goran Delic med eftertryck att ”Ni har ingen med er!”

De 65 namnunders­krifterna visar att det inte stämmer.

”Jag sitter med en revolver mot huvudet nu, med media som vet allting. Jag ska nu sitta här och gå med på att föra någon form av dialog. När du skriver att det är förbrukat med Aslak.” UR LJUDINSPEL­NING MED GORAN DELIC

 ??  ?? STORT STÖD. 65 medarbetar­e inom Psykiatrin i Halland har skrivit under en namnlista med budskapet ”Vi ställer oss bakom de nio läkarna och delar deras oro över Psykiatrin i Hallands framtid. Oron är befogad och fordrar kraftfulla åtgärder”.
STORT STÖD. 65 medarbetar­e inom Psykiatrin i Halland har skrivit under en namnlista med budskapet ”Vi ställer oss bakom de nio läkarna och delar deras oro över Psykiatrin i Hallands framtid. Oron är befogad och fordrar kraftfulla åtgärder”.
 ?? Illustrati­on: JARI VÄLITALO ??
Illustrati­on: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden