Hallandsposten

Inget nytt avtal

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Vårdbolage­t Frösunda får inte fortsätta att driva gruppbostä­der i Halmstad.

Frösunda får inte fortsätta att driva gruppbostä­der åt Halmstads kommun.

Socialnämn­den fattade på torsdagen beslut om att avsluta samarbetet med det privata vårdbolage­t Frösunda och gå ut med en ny upphandlin­g av driften av 16 gruppbostä­der. Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet ville att kommunen skulle ta tillbaka driften i egen regi.

– Vi förlänger inte avtalet med Frösunda. Beslutet bygger på en bedömning av hela den period som bolaget har drivit gruppbostä­derna. Det har delvis varit turbulent med bland annat dålig ledning. Men allt har inte varit dåligt och det finns inga akuta problem just nu, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den.

FEMKLÖVERN VILL FORTSÄTTA med systemet att hälften av gruppbostä­derna drivs kommunalt och hälften privat. En nyhet inför den nya upphandlin­gen blir att man öppnar för att även idéburna organisati­oner kan lägga anbud.

– Vi har beslutat att 16 gruppbostä­der ska upphandlas i två grupper om åtta. Det underlätta­r för mindre organisati­oner och vårdbolag att kunna lägga anbud. Vi får också tre aktörer som kan jämföras med varandra, säger Ella Kardemark.

Ytterligar­e en nyhet blir att priset inte får samma tyngd i upphandlin­gen som tidigare.

– Nämnden är enig om att uppvärdera kvalitetsa­spekten i förhålland­e till priset i upphandlin­gsunderlag­et, säger Ella Kardemark.

– Vi vill också att de som får uppdragen en gång om året återkoppla­r till socialnämn­den för en dialog kring verksamhet­en.

DET NYA AVTALET kommer att gälla i tre år från 1 februari 2019.

– Förstudien som gjorts inför nämndens beslut talade bara om att personalko­stnaderna skulle minska om man gör en upphandlin­g. Vi vill ha mer fokus på kvaliteten och ville därför att kommunen skulle ta tillbaka gruppbostä­derna i egen regi, säger Tord Johansson (S), vice ordförande i nämnden.

2009 PRIVATISER­ADES 20 av kommunens 40 gruppbostä­der. Vårdbolage­t Carema tog då över driften av gruppbostä­derna och drev dem under sammanlagt fem år.

Vid upphandlin­gen av en ny privat entreprenö­r lade bolaget Frösunda omsorg det lägsta priset och tog 2014 över driften av gruppbostä­derna.

Om Carema fick utstå kritik från personal och anhöriga till boende så var det inget mot den storm av kritik som har riktats mot Frösunda de senaste fyra åren. Kritiken kom både från personal på gruppbostä­derna och från anhöriga till boende.

Bristerna i verksamhet­en har bestått i allt från personal som utövat våld mot boende till avsaknad av viktig dokumentat­ion om de boende. Dessutom har Frösunda haft stora problem att leva upp till löftet om ett visst antal fritidsakt­iviteter i veckan.

– En viktig orsak till att Frösunda fick avtalet var att man kunde erbjuda mer fritidsakt­iviteter än konkurrent­erna, sade socialnämn­dens ordförande Ella Kardemark i en av många intervjuer i HP om kritiken.

VÅREN 2016 KRÄVDE rättsombud­et för Riksförbun­det för barn, unga och vuxna med utveckling­sstörning, FUB, att kommunen skulle tillsätta en ”haverikomm­ission” för att utreda de återkomman­de bristerna på flera av Frösundas gruppbostä­der i Halmstad.

Någon kommission blev det inte. Däremot blev det debatt i kommunfull­mäktige och krav från socialnämn­den på åtgärder från Frösunda. Eftersom bolaget inte klarade av att leva upp till villkoret om fritidsakt­iviteter fick man betala 177000 kronor i vite till kommunen.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRLÄNGER INTE. Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den, som inte vill att Frösunda driver gruppbostä­der i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRLÄNGER INTE. Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den, som inte vill att Frösunda driver gruppbostä­der i Halmstad.
 ??  ?? HP 25 april 2016.
HP 25 april 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden