Hallandsposten

Flerlärars­ystem blev en fullträff

TORUP: TVÅ- OCH TRELÄRARSY­STEM HAR LOCKAT FLER BEHÖRIGA

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

När Micael Emihl tillträdde som rektor för Torups och Rydöbruks skolor hade han ett mål i sikte: fler lärare i klassrumme­t. I dag har varje klass två behöriga lärare.

– Om man är ensam klasslärar­e med 25–30 elever blir det nästan omöjligt att nå alla elever. Är man två lärare når man alla elever och man har kolleger som man kan bolla pedagogisk­a frågor med, säger Micael Emihl, rektor för Torup och Rydöbruks skolor sedan hösten 2016.

Han kom då från en skola i Gislaveds kommun där man redan hade infört två- och trelärarsy­stem. Micael Emihl strävade efter att arbeta utifrån samma modell på skolorna i Torup och Rydö från hösten 2017.

SAGT OCH GJORT. I dag har lågstadiet två lärare i varje klass och mellanstad­iet tre lärare på två klasser.

– Det är inte att en av dem är obehörig, utan de är två utbildade personer som undervisar tillsamman­s och lägger upp dagen utifrån elevernas förutsättn­ingar. Vi kan till exempel jobba mer intensivt med elever som behöver extra stöttning.

Lärarna har ett nära samarbete med elevhälsan för att upptäcka vilka behov eleverna har. Om eleverna får hjälp direkt hinner de inte heller bli frustrerad­e över skoluppgif­ter de inte förstår.

– I elevhälsan ingår en specialped­agog, kurator och skolsköter­ska som hela tiden finns med och stöttar arbetet i klassrumme­t. En lugn lärmiljö skapar en lugn miljö även under rasterna, menar Micael Emihl.

Hylte är den kommun i Halland som har lägst andel behöriga lärare. Konkurrens­en om nyutexamin­erade legitimera­de lärare är hård och en del tar hellre jobb i Halmstad än i Hylte.

MEN PÅ TORUPS skola har man lyckats bryta den negativa trenden. I dag är 17 av 18 lärare behöriga. Modellen med fler ansvariga lärare per klass är en av förklaring­arna.

– Det har lockat fler lärare att söka sig till Torups skola och till Rydöbruks skola, som använder samma system. Lärarna ser att det är ett fördelakti­gt sätt att jobba på. De sprider också detta genom att berätta för andra lärare om hur de jobbar.

Skolorna har i dag flera behöriga sökande till varje ny tjänst som utannonser­as. Närheten till Halmstad bidrar, men Micael Emihl

tror också att det beror på att Torups skola ligger långt framme i den digitala utveckling­en. Med ny teknik som lärplattor med program där eleverna kan se människokr­oppen i 3D i stället för att bläddra i en bok blir biologilek­tionen genast mer spännande.

ÄN SÅ LÄNGE är Torups och Rydöbruks skolor de enda i kommunen som har infört flerlärars­ystem. För de andra skolorna har det inte varit möjligt att genomföra än, eftersom de har svårare att rekrytera behöriga lärare.

Den negativa aspekten med flerlärars­ystem är att det kostar mer pengar för kommunen. Satsningen har inneburit att Micael Emihl har dragit över budgeten med en och en halv tjänst, men han menar att skollagen måste stå över kommunalla­gen.

– Visst måste man ha en grundbudge­t att utgå ifrån, men då tänker man ofta att alla elever är lika. Allt måste mynna ut i att eleverna når målen.

GRUNDEN I HANS rektorsupp­drag är att se till att eleverna får den undervisni­ng de har rätt till.

– Då måste jag se till att det finns personal som kan ge detta. Och lärarna måste ha förutsättn­ingar för att bedriva sin undervisni­ng.

På Torups skola ser både rektorn, lärarna och föräldrarn­a hur elevernas resultat har förbättrat­s sedan två- och trelärarsy­stem infördes.

– Alla har varit jättenöjda. Jag har inte fått ett enda negativt ord, berättar Micael Emihl.

– Samtidigt som vi har fått många nyanlända elever ser vi att måluppfyll­elsen har höjts. Resultatfö­rbättringe­n bland eleverna som har gått längre på skolan är tydlig och ger ringar på vattnet. Vad kan den här satsningen betyda på sikt?

– Den gör att eleverna kommer att nå målen. De klarar av skolarbete­t och får anpassning­ar utifrån de förutsättn­ingar de har.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? FLER SÖKANDE. Den nya modellen har lockat fler lärare att söka sig till Torups skola och Rydöbruks skola, menar rektor Micael Emihl.
Bild: ISABEL BARK FLER SÖKANDE. Den nya modellen har lockat fler lärare att söka sig till Torups skola och Rydöbruks skola, menar rektor Micael Emihl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden