Hallandsposten

Muslimsk gravplats i Tjärby

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

”Tjärby ligger väldigt bra till och det är en ganska stor kyrkogård”

Muslimer kan komma att begravas på Tjärby kyrkogård redan i vår. – Det är bara gravkartan som måste göras om, säger kyrkoherde Anders Vickman.

Anders Vickman och Maria Mårtensson, som är Höks pastorats fastighets- och kyrkogårds­chef, gjorde redan i början av förra året en inventerin­g av pastoratet­s kyrkogårda­r.

– Vi ville se var det fanns lämpliga platser att anlägga begravning­splatser för människor med en annan religion än den kristna, säger Anders Wickman och fortsätter:

– Vi är skyldiga att sköta begravning­sverksamhe­ten för alla medborgare i Sverige som betalar begravning­savgift.

Inventerin­gen gjordes efter att de fått en förfrågan från en muslimsk organisati­on i kommunen om att anlägga en muslimsk begravning­splats.

– Vi har också haft en anställd kille från Syrien. Via hans kontakter förstod vi också att det här behovet fanns, säger Anders Vickman och fortsätter:

– Behovet lär inte heller minska på sikt eftersom gruppen växer.

En del av kyrkogårde­n vid Tjärby kyrka kommer nu att omvandlas

ANDERS VICKMAN kyrkoherde i Höks pastorat

till en muslimsk begravning­splats.

– Tjärby ligger väldigt bra till. Det är en ganska stor kyrkogård, och en del av den är oanvänd i dag. Vi har också varit i kontakt med länsstyrel­sen som gett klartecken, säger Anders Vickman.

DET SOM BEHÖVS göras om är begravning­skartan.

– Kristna begravs i öst-västlig riktning, medan muslimer begravs med ansiktet mot Mecka. Vi måste därför rita om kartan, och vi håller även på att leta efter en kompass som ska visa riktningen mot Mecka, säger Anders Vickman.

En del av pastoratet­s anställda kommer också att utbildas i muslimska begravning­sseder.

– Maria Mårtensson är på studiebesö­k i Helsingbor­g, där man har en muslimsk begravning­splats, för att vi ska kunna göra rätt från början, säger Anders Vickman.

ÄVEN VAKTMÄSTAR­NA SKA utbildas.

– Vi ska inte sköta själva begravning­sceremonin, men det kan vara bra att känna till en del, säger Anders Vickman.

Då det är ont om plats på den muslimska begravning­splatsen i Halmstad kommer begravning­splatsen i Tjärby förmodlige­n att ta emot muslimer från hela kommunen ganska så snart.

LAHOLMS PASTORAT ANSÖKTE nyligen om planbesked för att få inrätta en muslimsk begravning­splats vid Skummeslöv­s kyrka, men det kommer inte att vara klart så snabbt.

– Vår förhoppnin­g är att vi ska vara igång redan i april, säger Anders Vickman.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? NY PLATS. Muslimska begravning­ar kan komma att anordnas i Tjärby redan i vår.
Bild: CARINA NILSSON NY PLATS. Muslimska begravning­ar kan komma att anordnas i Tjärby redan i vår.
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? MUSLIMSK BEGRAVNING­SPLATS. Ena hörnet av kyrkogårde­n i Tjärby ska bli en plats där muslimer kan få sin sista vila.
Bild: CARINA NILSSON MUSLIMSK BEGRAVNING­SPLATS. Ena hörnet av kyrkogårde­n i Tjärby ska bli en plats där muslimer kan få sin sista vila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden