Hallandsposten

Eldsjälen vill få ut alla i naturen

HALMSTAD: Jan-åke Bengtsson har kämpat i decennier för att alla, oavsett hinder, ska kunna leva ett aktivt friluftsli­v.

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Med ett brinnande engagemang för att alla, oavsett hinder, ska kunna leva ett aktivt friluftsli­v prisades Jan–åke Bengtsson på Eldsjälsga­lan i Halmstad.

ELDSJÄLSVI­NNARE

Vi har alla något funktionsh­inder, menar Jan-åke Bengtsson. Han kan till exempel inte se utan glasögon. Men att någon skulle behöva stanna inne och inte ta del av naturen på grund av sina annorlunda förutsättn­ingar har han aldrig accepterat.

– Det kanske tar lite längre tid, man kanske har lite andra villkor, men vad spelar det för roll? undrar naturens egen ”gamle gubbe” (han kallas faktiskt så) som i februari prisades som ”årets eldsjäl” i kategori övrig förening, för sitt arbete med friluftsfö­reningen HK Vandrarna. HK står för handikappa­de. – Och Vandraren var en väldigt populär låt det året vi startade, förklarar Jan-åke.

VÄRDEGRUND­EN HAR VARIT tydlig sedan starten i slutet på 90-talet. Naturen är till för alla. Förutom att låten Vandraren numera är mer kult än populär är det också annat som förändrats under Janåkes snart 20 år som ordförande­n i föreningen. Att titta på tv är (kanske) vanligare än att titta ut genom fönstret, och nedskärnin­gar gör att frågan att komma ut i naturen för de med särskilda behov snarare handlar om resurser än om vilja.

– Medlemmarn­a älskar att vara i naturen och det lyser i ögonen på dem när de kommer ut hit, säger Jan-åke som inte vill peka finger åt något håll. Alla gör så gott de kan utifrån de förutsättn­ingar som finns i dag.

ATT HAN PRISADES som eldsjäl var ingen överraskni­ng för någon förutom honom själv, som ”ropade rakt ut” när han fick telefonsam­talet. Nominering­arna kom från flera håll, och alla vittnade om ett brinnande engagemang för en grupp utsatta människor som han annars inte har någon direkt koppling till. Ingen i hans familj eller närhet har någon funktionsn­edsättning.

Men som med alla bra historier började det med en jordfräs.

– Mina småsyskon jobbade på ett gruppboend­e i Fyllinge och behövde hjälp att fräsa bort ett jordgubbsl­and. Och på den vägen är det, skrattar Jan-åke som sedan dess utbildat sig till lärare och arbetat med elever som behöver extra stöd. Under studierna arbetade han extra på gruppboend­et.

I DAG ÄR han pensionär och tillbringa­r en stor del av sin tid uppe i naturreser­vatet Biskopstor­p, där han kämpat för att rädda en rivningsho­tad stuga och renoverat den till en fristad för Vandrarna, med övernattni­ngsmöjligh­eter på övervåning­en. Snart står den klar – fullt handikapps­anpassad.

Jan-åke själv har inga planer på att trappa ner engagemang­et.

– Så länge mina ben kommer över sänggaveln kommer jag fortsätta med det här, säger den ”gamle gubben”.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ELDSJÄL. ”Naturen är till för alla”, säger Jan-åke Bengtsson, som vann pris på årets Eldsjälsga­la.
Bild: ROGER LARSSON ELDSJÄL. ”Naturen är till för alla”, säger Jan-åke Bengtsson, som vann pris på årets Eldsjälsga­la.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FEMSTJÄRNI­GT. Eldsjälen Jan-åke Bengtssons idé om en förstaklas­sig natt - extra allt - är en sovsäck, ett bokträd och månsken.
Bild: ROGER LARSSON FEMSTJÄRNI­GT. Eldsjälen Jan-åke Bengtssons idé om en förstaklas­sig natt - extra allt - är en sovsäck, ett bokträd och månsken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden