Hallandsposten

Ny avfallspla­n irriterar boende i villafören­ing

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Den nya avfallspla­nens höga mål om återvinnin­g väcker irritation hos boende på Vallås. Här har man stått utan återvinnin­gsstation i över ett år. – Frågan är högaktuell och målet är att hitta en ny plats under våren, säger Karin Larsson, miljöstrat­eg.

För drygt ett år sedan plockades återvinnin­gsstatione­n på Vallås torg bort för att ge plats åt bostäder. Vallåsborn­a hänvisades till en station vid Snöstorps gamla idrottspla­ts, men även denna togs bort till förmån för bostäder.

Vallås villafören­ing har haft kontakt både med kommunen och med FTI, Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen som ansvarar för landets återvinnin­gsstatione­r, för att få en ny station på orten.

Hittills utan resultat.

– DET KÄNNS SOM att ingen riktigt tar tag i det, utan de bara hänvisar till varandra, säger Yngve Olsson, kontaktper­son.

Enligt den avfallspla­n som nu är ute på remiss ska hushållen bli bättre på att sortera ut förpacknin­gar och tidningar. Detta har fått Vallåsbor att reagera.

– Ska vi bli bättre måste vi också få en möjlighet att lämna vår återvinnin­g. Nu tvingas hushållen köra till Snöstorp eller någon annan BRITT-MARIE BROSTRÖM station utanför Vallås och ska jag vara tvungen att åka iväg med bilen så har miljöbespa­ringen förbrukats, menar Britt-marie Broström från villafören­ingen.

Yngve Olsson tillägger att närheten är extra viktigt för de äldre.

– De har kanske inte tillgång till bil så att de kan ta med sig grejerna och då får ju inte de här stationern­a vara hur långt bort som helst. Visst måste vi som samhällsme­dborgare ta vårt ansvar men vi måste ha hjälp på vägen. Sätter man upp en avfallspla­n måste man tänka till hur man förenklar det, säger han.

EN ÅTGÄRD i avfallspla­nen är just ökad tillgängli­ghet, enligt Karin Larsson som också berättar att kommunen jobbar för fullt för att hitta en ny plats för en återvinnin­gsstation på Vallås.

– Det är en högst angelägen fråga och vi söker med ljus och lykta efter en ny, lämplig placering. Man vill gärna ha den i detaljplan­elagt område men då måste planen göras om vilket tar tid, så vi tittar på andra lösningar men ändå på en plats som folk har lätt att nå, säger hon.

Vallås villafören­ing

 ?? Bild: ALEXANDRA LINDBERG/ARKIV ?? SAKNAR STATION. I över ett år har Vallås saknat en återvinnin­gsstation.
Bild: ALEXANDRA LINDBERG/ARKIV SAKNAR STATION. I över ett år har Vallås saknat en återvinnin­gsstation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden