Hallandsposten

Gödsel kan ha spridits vid Genevadsån utan lov

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Ett lantbruksf­öretag kan ha spridit flytande gödsel vid Genevadsån utan nödvändigt beslut.

Det konstatera­r miljöförva­ltningen som har gjort ett besök på platsen efter att ett klagomål inkommit till kommunen.

– Därav kommer jag att titta på detta i samråd med Jordbruksv­erket och se om det ska göras en åtalsanmäl­an för misstänkt miljöbrott, säger miljöinspe­ktör Gun Wallnedal.

Reglerna säger att man måste få dispens för att sprida gödsel efter den 1 mars om marken är frusen. Ett sådant beslut är då förenat med skyddsåtgä­rder.

Miljöförva­ltningen har fattat flera dispensbel­sut den senaste tiden då den regniga hösten och sena våren inte tillåtit lantbrukar­na att tömma sina gödselbrun­nar, som därför är fyllda till brädden.

ENLIGT GUN WALLNEDAL hade även det aktuella företaget fått dispens om de hade ansökt. Att man nu går vidare med ärendet beror på att alla skyddsåtgä­rder inte var vidtagna.

– I ett dispensbes­lut hade det stått att de skulle hålla ett skyddsavst­ånd till vattnet på 30 meter i syfte att skydda vattnet eftersom det i regel är frusen mark nu. Det har de inte hållit, säger hon men tillägger att hon inte kan säga huruvida marken var frusen vid spridninge­n.

– DET FINNS INGA spår på att något har runnit mot vattnet och det finns en bevuxen skyddszon mellan gödselspri­dningen och vattendrag­et. Vad jag kan se som en risk för Genevadsån är om vi får ett riktigt skyfall nu och den sannolikhe­ten är nog ganska liten, fortsätter miljöinspe­ktören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden