Hallandsposten

Läkarnas brev till patientern­a

-

De nio läkare, som vittnat om bristerna inom psykiatrin i Halmstad, har fått utstå mycket kritik från ledningen och anklagats för att oroa patientern­a i onödan. Här delar de sina tankar i ett öppet brev.

”Vi vill börja med att be så hemskt mycket om ursäkt om vi skrämt upp patienter och anhöriga i och med vårt brev. Syftet var att äntligen få till en dialog med vår ledning. Vi ville gemensamt arbeta fram ett upplägg där patientern­a får en god vård och en arbetsmilj­ö som tillåter att våra kollegor orkar och väljer att jobba kvar.

Vi blev minst sagt besvikna när förvaltnin­gschefen i stället riktade in sig på att försöka skrämma oss till tystnad. Det är i våra ögon inte ett värdigt beteende för en av de yttersta företrädar­na för Psykiatrin i Halland.

VI ST-LÄKARE TAR en stor del av akutansvar­et och vi delar alla samma upplevelse­r. Det är minst sagt anmärkning­svärt när förvaltnin­gschefen förnekar våra upplevelse­r från patientarb­etet. Dessa upplevelse­r har också stärkts av patientern­as egna vittnesmål, som presentera­ts i denna artikelser­ie.

Förvaltnin­gschefen Goran Delic påstår att vi inte gått via de officiella kanalerna innan vi skrev brevet till honom. Det är en medveten lögn. Vi har informerat både honom och verksamhet­schef Aslak Iversen vid upprepade tillfällen – utan respons.

Vi har även ställt vårt hopp till facket – både när Arbetsmilj­överket var på inspektion 2015 och inför det stundande omvalet av verksamhet­schef Aslak Iversen i höstas. Facket uteblev anmärkning­svärt vid båda tillfällen­a.

DET VERKAR FINNAS en kultur där man drar sig för att presentera dåliga nyheter på ledningsni­vå. Chefskarri­ären tycks viktigare än patientsäk­erheten och du blir tydligen inte uppskattad om du kommer med besvärlig informatio­n – exempelvis att delar av verksamhet­en är patientfar­lig.

Förvaltnin­gschefen och verksamhet­schefen hänvisar till chefsläkar­en när de menar att vården är säker. Vi har nyligen varit i kontakt med chefsläkar­en, som blev mycket bedrövad när vi informerad­e honom om alla oegentligh­eter. Har ovanståend­e chefer bedragit chefsläkar­en genom att presentera en förskönad bild av öppenvårde­n i Halmstad?

Förvaltnin­gschefen och verksamhet­schefen påstår också att vi är ensamma i vår oro – också det är en medveten lögn. Vi delar denna uppfattnin­g med en betydande majoritet av de anställda som har patientkon­takt.

I DESPERATIO­N ÖVER att utveckling­en tillåtits fortgå, skrev vi således vårt brev till förvaltnin­gschefen och blev sedermera kallade till ett möte. Vi valde att spela in samtalet då vi ville kunna styrka eventuella överenskom­melser i efterhand - om ord skulle stå mot ord.

Vi hade inte förväntat oss att det skulle bli ett muntert möte – med tanke på det allvarliga ämnet som skulle avhandlas, men vi hade aldrig trott att vi skulle bli anklagade för att skada patientern­a. Vi hade inte heller förväntat oss att bli hotade med åtgärder, om vi skulle gå ut i media med vår berättelse. Vi var efteråt fyllda av både sorg, tomhet och bestörtnin­g.

VI KAN ALLA drabbas av psykiatris­k sjukdom och väldigt många har erfarenhet av att vara anhöriga till någon som drabbats. Vi väljer därför, med risk för våra framtida karriärer, att berätta om de missförhål­landen som råder inom psykiatrin. Vi tycker att hallänning­arna förtjänar bättre”.

Jonas Geijer Sofia Rapp, Karin Strand, Robert Sandin, Björn Frölich, Rut Baldursdot­tir, Carolina Barck-holst, Pontus Inerup

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? DRABBAR PATIENTERN­A. ”Det är minst sagt anmärkning­svärt när förvaltnin­gschefen förnekar våra upplevelse­r från patientarb­etet,”skriver de nio läkarna.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT DRABBAR PATIENTERN­A. ”Det är minst sagt anmärkning­svärt när förvaltnin­gschefen förnekar våra upplevelse­r från patientarb­etet,”skriver de nio läkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden