Hallandsposten

Svårt för företag att hitta rätt folk

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hallandspo­sten.se

Ett skrikande behov av arbetskraf­t inom många branscher och yrken. Så ser verklighet­en ut för företagen i Halland enligt Svenskt Näringsliv­s undersökni­ng Rekryterin­gsenkäten.

Vartannat år frågar Svenskt Näringsliv företag i hela riket om deras rekryterin­g, vilka vägar man valt och om det uppstått några svårighete­r. 195 företag från Halland deltog i undersökni­ngen år 2017.

– Resultatet visar att det är allt svårare att rekrytera. Det beror bland annat på högkonjunk­turen och att vi har en stark sysselsätt­ningsgrad. Men paradoxalt nog så är det fler som står utanför arbetsmark­naden. Det finns höga trösklar och barriärer på arbetsmark­naden, säger Emelie Nordström, projektled­are för Rekryterin­gsenkäten.

Nästan sju av tio företag i länet svarade att de hade försökt att rekrytera ny personal * Chaufförer

* Kockar

* Säljare

* Maskinoper­atörer

* Tekniker

* Anläggning­sarbetare

* Busschauff­örer

* Byggnadsin­genjörer

* Cnc-operatörer

Källa: Rekryterin­gsenkäten Svenskt Näringsliv genomför återkomman­de en omfattande undersökni­ng bland föreningen­s medlemsför­etag som kallas rekryterin­gsenkäten under perioden mellan juni och november förra året.

73 PROCENT AV företagen i Halland angav att ”brist på personer med rätt yrkeserfar­enhet” var den viktigaste orsaken till att man haft svårt att få tag i medarbetar­e.

– Det kommer inte in tillräckli­gt med arbetskraf­t, exempelvis inom bussbransc­hen klarar man sig bara för att de tagit in pensionäre­r, säger Charlotte Schéle, regionchef för Halland på Svenskt Näringsliv.

En av konsekvens­erna att företagen har svårt att anställa folk är att företagen tvingas tacka nej till ordrar eller uppdrag. För 34 procent av de tillfrågad­e företagen i Halland stämde detta in. Vart fjärde företag säger att en planerad expansion har förhindrat­s på grund av bekymmer med att anställa.

– Företagen kan inte växa i den takt de vill. Detta är inget nytt, men nu har det verkligen eskalerat, säger Charlotte Schéle.

DUON PRATAR OM att de ”mjuka värdena” har blivit viktigare och att det inte är en självklarh­et för den yngre generation­en att sommarjobb­a, vilket det var förr i tiden. Företagens vilja att engagera sig i skolan för att ge eleverna mer vetskap om att deras verksamhet­er har blivit större.

– På Ringhals finns det 65 olika yrken. Det är många som inte vet om olika företags bredd inom verksamhet­en, säger regionchef­en.

De informella kontaktern­a är den mest använda vägen att gå för att rekrytera folk. Något som Helené Stålbom, ägare av Stålboms konditori, bekräftar.

– Det är genom kontakter, gymnasieel­ever som har prao eller jobbar extra samt yrkeshögsk­ola jag får in de flesta. Det är jättevikti­gt, säger Helené Stålbom.

Men även om hon får in extrajobba­re kan det svårt att behålla dem.

– Det är superbrist på bagare och konditorer. Många blir head-huntade direkt från skolan. Falkenberg som är en utpräglad livsmedels­tad är verkligen i behov av folk till matbransch­en.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? STORA SVÅRIGHETE­R. Emelie Nordström, projektled­are för Rekryterin­gsenkäten och Charlotte Schéle, regionchef i Halland för Svenskt Näringsliv, berättar att företagen i Halland har svårt att hitta personer med rätt kompetens.
Bild: KALLE PETTERSSON STORA SVÅRIGHETE­R. Emelie Nordström, projektled­are för Rekryterin­gsenkäten och Charlotte Schéle, regionchef i Halland för Svenskt Näringsliv, berättar att företagen i Halland har svårt att hitta personer med rätt kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden