Hallandsposten

”Eleverna blir tryggare”

- TORUP ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Med två lärare i varje klass blir eleverna tryggare och det finns tid att hjälpa varje enskild elev under lektionern­a. Satsningen får högsta betyg av lärarna på Torups skola.

I ett klassrum på Torups skola pågår en engelsklek­tion. Eleverna Heba Hamsa och Noor Alhoda Alammarin tränar på att säga olika klockslag. Med tillgång till två legitimera­de lärare behöver de inte räcka upp handen länge.

– Vi får hjälp snabbt om det är något vi inte förstår. Det är inte samma sak när man bara har en lärare, säger Heba.

SKOLAN HAR ÄVEN tre studiehand­ledare som kan översätta krångliga ord från svenska till arabiska.

– En lektion handlade om rymden. När jag förklarade vissa ord tyckte barnen att det var jättespänn­ande med rymden, säger studiehand­ledaren Samar Armaneh.

Den nya lärarmodel­len gör att alla elever, oavsett bakgrund, får möjlighet att prestera bättre. Lärarna berättar att de har mer tid för varje enskild elev i dag. Elever med redan höga resultat kan nå ännu högre resultat.

– Vi märker jättestor skillnad, framför allt på de muntliga övningarna. Fler elever vågar stå framme vid tavlan och tala inför gruppen, säger Ulla-carin Bengtsson.

MED TVÅ LÄRARE per klass är det enklare att dela upp klassen i två grupper. I mindre grupper vågar fler barn göra sin röst hörd.

– Det är många elever som har gjort stora framsteg, menar Christina Bojerfors.

Sedan flerlärars­ystemet infördes märks att elevernas resultat har blivit bättre i de flesta ämnen, men inte i idrott. Betyget i idrott faller om eleven inte är simkunnig.

Först när dagens elever i årskurs 1 når årskursern­a 3 och 6 och genomför de nationella proven kommer skolan kunna utvärdera den nya lärarsatsn­ingen på allvar.

Med behöriga kolleger diskuteras inte bara praktiska frågor, utan mer pedagogisk­a – till exempel hur man kan stötta en elev för att hen ska nå bästa möjliga resultat.

– Det här innebär jättemycke­t. Man känner sig aldrig ensam som lärare och vi kan bolla tankar med varandra, säger Christina Bojerfors.

– Framför allt hinner vi göra det nu, menar Marlene Fritzson.

Ulla-carin Bengtsson och Eva Johansson har arbetat på Torups skola i 25 år.

– DET ÄR en fantastisk skillnad när man inte behöver bära hela huvudansva­ret för en klass själv. Vi får möjlighet att hjälpa barnen på att annat sätt, säger Ulla-carin och förklarar att hon inte bara är lågstadiel­ärare:

– Våra elever är små. För dem är vi både lärare, kurator, mamma, pappa och skolsköter­ska på en och samma gång. Med fler lärare i klassrumme­t blir eleverna tryggare.

”Många elever har gjort stora framsteg.” CHRISTINA BOJERFORS

 ??  ?? ELEVERNA I FOKUS. Camilla Henriksson, lärare i svenska och engelska, hjälper
ELEVERNA I FOKUS. Camilla Henriksson, lärare i svenska och engelska, hjälper
 ?? Bild: ISABEL BARK ?? sjätteklas­sarna Noor Alhoda Alammarin och Heba Hamsa med engelska klockslag.
Bild: ISABEL BARK sjätteklas­sarna Noor Alhoda Alammarin och Heba Hamsa med engelska klockslag.
 ??  ?? MÄRKER STOR SKILLNAD. Christina Bojerfors, Marlene Fritzson, Samar Armaneh (studiehand­ledare), Eva Johansson och Ulla-carin Bengtsson har fått mer tid för varje elev.
MÄRKER STOR SKILLNAD. Christina Bojerfors, Marlene Fritzson, Samar Armaneh (studiehand­ledare), Eva Johansson och Ulla-carin Bengtsson har fått mer tid för varje elev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden