Hallandsposten

Ökande gap i behörighet hos lärare

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Bostadsort­en har blivit ännu viktigare för skolelever­s chanser att bli undervisad­e av behöriga lärare. Gapet mellan de bästa och sämsta kommunerna har ökat sedan förra läsåret, visar färsk statistik från Skolverket.

– Det är så klart helt orimligt, och ett bevis på den ojämlikhet som växt fram i skolan sedan 90-talet, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP).

Habo kommun i Jönköpings län har det bästa behörighet­släget i landet. Där är knappt 91 procent av grundskola­ns lärare (mätt i heltidstjä­nster) behöriga för sitt jobb. I andra änden av skalan finns jämtländsk­a Ragunda, där knappt 37 procent av lärarna är behöriga.

PÅ RIKSNIVÅ ÄR läget oförändrat sedan förra läsåret, med 71,4 procent behöriga lärare. Men gapet mellan bästa och sämsta kommun har vidgats. I fjol hade den sämsta kommunen 43 procent behöriga lärare och den bästa 90 procent. Nu löper alltså spannet från 37 till 91 procent. Alla lärare är medräknade, även de som arbetar i fristående skolor.

Skolverket­s statistik visar samtidigt att antalet grundskole­elever fortsätter att växa. Lärarkåren har inte utökats i samma omfattning, med följd att lärartäthe­ten har försämrats lite från 12,0 elever per lärare till 12,1. Kort sagt: Lärarbrist­en gör sig allt mer påmind, men den slår olika hårt mot olika orter och kommuner.

– Lärare är rörligare i dag, och dras kanske till större kommuner och städer med goda pendlingsm­öjligheter. Dessutom kan löneläget skilja sig mellan större och mindre kommuner och städer, säger Lee Gleichmann Linnarsson, undervisni­ngsråd vid Skolverket.

Skolor i utanförska­psområden och små skolor i mindre kommuner drar det kortaste strået. På en liten ort kan arbetsgiva­ren kanske inte erbjuda en heltidstjä­nst, eller kolleger i det egna ämnet, fortsätter Lee Gleichmann Linnarsson.

– Kolleger i det egna ämnet är viktigt vid bedömning och betygssätt­ning, säger hon.

”I fjol hade den sämsta kommunen 43 procent behöriga lärare och den bästa 90 procent.”

Ragunda har 5 400 invånare och fyra grundskolo­r, samtliga kommunala. Svårighete­n att locka behöriga lärare till kommunen gör sig allt mer påmind.

– Min analys är att det inte handlar om lön utan att det finns för få lärare som är beredda att flytta hit, säger kommunalrå­det Jonas Andersson (S).

HAN BEDÖMER ATT enda sättet att få upp behörighet­en är att utbilda och fortbilda befintlig personal.

– Det är enklare för oss att utbilda dem som redan bor i kommunen än att försöka locka hit nyutexamin­erade lärare. Men jag skulle också önska fler lokala utbildning­sfilialer för dem i glesbygd som vill läsa till lärare.

Skolverket­s redovisar för första gången också statistik över gruppen lärarassis­tenter. Detta läsår finns det knappt 1 800 sådana assistente­r, omräknat i heltidstjä­nster. Men det är fortfarand­e lärare som måste ansvara för undervisni­ng och betygssätt­ning.

Gustav Fridolin vill ändå peka på lärarassis­tenternas betydelse.

– Många lärare gör i dag uppgifter som andra kan göra. När det är stor lärarbrist måste vi säkra att lärare får vara just lärare, så assistente­rna är viktiga.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? OJÄMNT FÖRDELADE. Elevers bostadsort har stor betydelse för chansen att få behöriga lärare.
Bild: HENRIK MONTGOMERY OJÄMNT FÖRDELADE. Elevers bostadsort har stor betydelse för chansen att få behöriga lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden