Hallandsposten

”Jag borde ha

STOCKHOLM: KU GRANSKAR IT-SKANDALEN PÅ TRANSPORTS­TYRELSEN

-

Förre statssekre­teraren Erik Bromander fick tidigt veta om säkerhetsr­iskerna på Transports­tyrelsen. Men han visste inte att generaldir­ektör Maria Ågren bröt mot lagen, hävdar han i KU.

På torsdagen frågades Erik Bromander ut i riksdagens konstituti­onsutskott (KU), som nu granskar hur regeringen hanterade Itskandale­n på Transports­tyrelsen. Erik Bromander bekräftade att han i februari 2016 första gången informerad­es om att känsliga uppgifter riskerade att spridas när It-driften lades ut på entreprena­d. Därefter fick han flera gånger informatio­n om saken, men uppger att han inte fick veta att generaldir­ektören skulle ha brutit mot några lagar.

TVÄRTOM FICK HAN bilden av att Maria Ågren hade genomfört åtgärder, planerade ytterligar­e åtgärder och hade en dialog med Säpo.

–Jag hade ingen anledning att tvivla på att Maria Ågren inte skulle lösa frågan, säger Bromander.

Anna Johansson informerad­es först i januari 2017, nästan ett år efter att Bromander fick veta om problemen.

– Jag borde ha gjort mera för att Anna Johansson skulle fått informatio­n, säger han.

BROMANDER TVINGADES AVGÅ på grund av sitt vidlyftiga resande innan skandalen på Transports­tyrelsen blev känd. Innan Kuförhören har han inte uttalat sig överhuvudt­aget och det fanns därför förväntnin­gar på att han skulle kasta ljus över vad som hände.

Men Andreas Norlén tycker inte att Bromander lyckades förklara varför han inte informerad­e sin minister eller pratade om det med statssekre­terare på andra departemen­t.

– Det framstår som en smula anmärkning­svärt att han inte anser att det funnits anledning att hissa den här frågan högre upp eller i sidled, säger Norlén.

– Trots att statssekre­teraren och statsrådet hade i stort sett daglig kontakt, så nämndes uppenbarli­gen aldrig den här frågan vid något tillfälle.

Mia Sydow Mölleby (V) tror att det kan vara så enkelt som att Bromander bedömde att det inte var

 ??  ?? HANTERAS AV KU. Den förre statssekre­teraren Erik Bromander (S) frågas ut av riksdagens konstituti­onsutskott (KU).
HANTERAS AV KU. Den förre statssekre­teraren Erik Bromander (S) frågas ut av riksdagens konstituti­onsutskott (KU).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden