Hallandsposten

Gjort mera”

- MARIA DAVIDSSON/TT

någon särskilt allvarlig informatio­n och därför inte förde den vidare.

– Det jag tycker är mest anmärkning­svärt i det här är att ingen tar ansvar för någonting. Det är alltid som att man puttar runt på en boll och så är det ingen som tar den, säger hon.

I förra veckan sade Ann Linde (S), förre inrikesmin­istern Anders Ygemans dåvarande statssekre­terare och nuvarande Eu-minister, att det inte hade gjort någon skillnad om statsminis­tern informerat­s tidigare.

KRITIKEN OCH FRÅGORNA från opposition­en har bland annat handlat om hur det kan komma sig att statsminis­ter Stefan Löfven informerad­es så sent, först i januari 2017.

Hans statssekre­terare Emma Lennartsso­n avgick vid årsskiftet med hänvisning till att hon fått informatio­nen tidigt utan att agera. Hon kommer att frågas ut av KU på tisdag i nästa vecka. * I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transports­tyrelsens It-drift.

* Flera gånger under 2015 beslutar generaldir­ektören Maria Ågren på Transports­tyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda uppgifter.

* Sommaren 2015 inleder Säkerhetsp­olisen en tillsyn av överflyttn­ingen.

* Under hösten får inrikesmin­ister Anders Ygemans (S) statssekre­terare viss informatio­n om Säpos tillsyn.

* I januari 2016 inleds en förundersö­kning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessb­elagda uppgifter.

* I mars 2016 informeras försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) om bristerna.

* Först i början av januari 2017 får statsminis­ter Stefan Löfven (S) och infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S), vetskap om problemen.

* I januari 2017 får Ågren sluta med motivering­en att ”regeringen och den tidigare generaldir­ektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

* Den 6 juli förra året avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott.

* Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroend­eförklarin­gar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av It-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

* Den 27 augusti avgick statsminis­terns statssekre­terare Emma Lennartsso­n med hänvisning till att hon tidigare hade gett felaktiga uppgifter.

* Alliansen hotade med misstroend­e även mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist, men Centern och Liberalern­a röstade inte med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna för att avsätta Hultqvist.

* Den 25 januari inledde riksdagens konstituti­onsutskott sina utfrågning­ar med att bjuda in dåvarande Säpo-chefen Anders Thornberg.

* Under mars och april fortsätter utfrågning­arna. I början av juni ska granskning­en vara klar.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ??
Bild: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden