Hallandsposten

Dödsorsak fortsatt ett frågetecke­n i byretten

- BOEL HOLM/TT JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Hundraproc­entigt kan inte rättsläkar­en säga hur journalist­en Kim Wall dog. Åklagaren tar fasta på att kvävning och knivskador beskrivs som möjliga dödsorsake­r – men rättsläkar­en kan inte heller utesluta åtalade Peter Madsens olycksförk­laring.

Kroppsdela­r låg i vattnet länge och det påverkar rättsmedic­ins möjlighete­r att dra slutsatser, förklarar rättsläkar­en när hon sätter sig vid vittnesbor­det i sal 60. Mordmisstä­nkte ubåtsbygga­ren Peter Madsen ser ut att koncentrer­at lyssna på det som sägs, och han riktar ibland blicken på papper framför sig. Fotografie­r, som är så obehagliga att åhörare inte får se, visas på skärmar för rättens parter.

Specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen läser ur obduktions­protokolle­t att kvävning eller knivskador i halsen kan vara dödsorsak. Och rättsläkar­en bekräftar.

är advokat Betina Hald Engmarks tur att förhöra rättsläkar­en frågar hon om kolmonoxid­förgiftnin­g skulle kunna vara en möjlig dödsorsak – så som mordmisstä­nkte Peter Madsen beskrivit orsaken till Kim Walls död. – Ja, det kan det, svarar rättsläkar­en, men förklarar också att kroppen visat tecken som skulle kunna tyda på en blockering av luftvägar – men att detta inte säkert kan slås fast.

Obduktions­resultatet kan, enligt rättsläkar­en, tyda på att vissa stick gjorts precis i samband med döden eller när Kim Wall ännu var vid liv. Vissa skador bedöms ha tillfogats efter döden. Hur skadorna uppkommit – och när – har stor betydelse för om Madsen ska kunna dömas för anklagelse­r i åtalet: Sexualbrot­t under särskilt försvårand­e omständigh­eter och misshandel.

ADVOKATEN LÄGGER STOR vikt vid att fråga rättsläkar­en om osäkerhete­n i undersökni­ngarna, och det faktum att dödsorsake­n inte är fastställd.

Rättsläkar­en berättar att det är svårt att slå fast något hundraproc­entigt, att det snarare handlar om grader av sannolikhe­t.

Madsen har tidigare förklarat att skador tillfogats Kim Walls kropp för att den skulle sjunka till botten, då han ville göra sig av med den efter händelsen som han själv beskriver som en dödsolycka.

Men rättsläkar­en förklarar att de delvis ytliga skadorna inte ger den effekten.

Stor kraft läggs av åklagaren vid Madsens påstående att styckninge­n gjordes på morgonen den 11 augusti, alltså flera timmar efter den tidpunkt Madsen uppgett för Kim * Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplö­pningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbygga­ren och raketutvec­klaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

* Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en.

* Dödsorsake­n är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdela­rna i havet.

* Rättegånge­n omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april. KIM WALLS POJKVÄN Walls död. Här förklarar rättsläkar­en att skador uppkommit närmare tidpunkten för Kim Walls död. Hon säger att vissa spår inte hade funnits där – om det hade gått så lång tid mellan död och styckning.

KIM WALLS POJKVÄN sätter sig också vid vittnesbor­det under den tredje av tolv rättegångs­dagar mot Madsen. Han berättar för domstolen om kvällen hon försvann – och framtidspl­aner som gick i kras.

– Kortfattat så var alla mina framtidspl­aner gjorda tillsamman­s med Kim, och nu vet jag inte ens längre varför jag studerar. Det har påverkat allt, säger han.

Han tecknar också sin bild av flickvänne­n, som följde med Madsen på en ubåtsfärd för att skriva om honom och en rymdkapplö­pning i Danmark.

Snart skulle paret flytta utomlands, och kvällsplan­en var först att Kim Wall skulle delta på parets avresefest med vännerna.

– Hon var en otroligt ambitiös journalist och fantastisk­t nyfiken människa. Hon var en levande människa som hittade skönhet i alla möjliga saker.

Madsen verkar fortsatt lyssna, men blicken ser ut att mest vara riktad åt ett annat håll. Förhöret är slut och pojkvännen lämnar salen tillsamman­s med några personer som följt med honom in, han får en stöttande hand lagd på sin axel.

”En otroligt ambitiös journalist och fantastisk­t nyfiken människa. Hon var en levande människa som hittade skönhet i alla möjliga saker.”

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? TREDJE RÄTTEGÅNGS­DAGEN. Specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen på väg till byretten (tingsrätte­n) i Köpenhamn för att förhöra den åtalade Peter Madsen. Bilden är ett montage.
Bild: JOHAN NILSSON/TT TREDJE RÄTTEGÅNGS­DAGEN. Specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen på väg till byretten (tingsrätte­n) i Köpenhamn för att förhöra den åtalade Peter Madsen. Bilden är ett montage.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden