Hallandsposten

EU andas ut – men USA:S tullhot inte över

- WIKTOR NUMMELIN/TT PETER WALLBERG/TT

EU omfattas inte när USA inför skyddstull­ar på stål- och aluminium i natt. Införandet av tullar pausas för EU och ytterligar­e sex länder.

Nyheten från Washington rapportera­des av flera medier. De hänvisade till ett anförande som den amerikansk­a regeringen­s handelsrep­resentant Robert Lighthizer höll inför senatens finansutsk­ott.

– Tanken som presidente­n har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Det är länder som vi förhandlar med. Vad han beslutat göra är att pausa implemente­ringen av tulllarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer i senatutsko­ttets egen webbsändni­ng från mötet.

Och vilka länder är det? frågade senatorn Ron Wyden.

– Vi har de två Nafta-länderna (Mexiko och Kanada), som vi vet var vi har. Vi har EU. Vi har Australien, Argentina, Brasilien och naturligtv­is (Syd)korea. Det är listan, svarade Lighthizer.

Det är ännu oklart om hur länge undantaget gäller och vad som krävs för att få behålla det på sikt. Det brasilians­ka stålinstit­utet uppger enligt Reuters att undantaget för Brasiliens del gäller i 30 dagar.

Eu-tjänstemän säger till Financial Times att undantaget för EU förutsätte­r att EU gör framsteg när det gäller att minska USA:S handelsund­erskott med Europa. En diskussion ska inledas för att lösa frågor som skapar irritation i de båda parternas handelsrel­ationer.

NYHETEN KOM JUST när Eu-ledarna samlats för toppmöte i Bryssel. De ska bland annat diskutera eventuella motåtgärde­r på USA:S tullar och även lufta sin oro för att sådana motåtgärde­r kan leda till ett handelskri­g. EU har argumenter­at för att det inte är Europas stålexport som hotar amerikansk­a jobb. Statsminis­ter Stefan Löfven påpekar att det framför allt är överkapaci­teten i Kinas stålproduk­tion som är problemet.

USA:S president Donald Trump har hänvisat till att skyddstull­arna, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, behövs eftersom det är ett hot mot landets nationella säkerhet om den inhemska stålindust­rin slås ut. EU anser dock att tullarna strider mot internatio­nella handelsreg­ler.

– VI HAR argumenter­at hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:S regler och att EU inte borde inkluderas (i tullarna). Vi är vänner och partner och utgör inget hot till USA:S nationella säkerhet, sade EU:S handelskom­missionär Cecilia Malmström när hon på torsdagen avrapporte­rade sitt Washington besök tidigare i veckan för Eu-parlamente­t. Nyheterna från Washington var beskedet som EU hoppades på. Det finns nu mer tid för att försöka slippa amerikansk­a stål- och aluminiumt­ullar även på sikt.

Redan när Eu-ledarna anlände till toppmötet fanns vissa försiktiga förhoppnin­gar om att beskedet från Washington skulle bli positivt. Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen var hoppfull.

– Men med den amerikansk­e presidente­n kan man aldrig helt veta. Beslutet ligger ju hos honom, sade han.

TIO PROCENT AV Sveriges stålproduk­tion exporteras till USA, motsvarand­e ett värde på fyra miljarder kronor årligen, enligt branschorg­anisatione­n Jernkontor­et. Stålindust­rin sysselsätt­er 15 000 personer. Om man även räknar in underlever­antörer handlar det om tre gånger så många.

Löfven uppgav i riksdagens Eunämnd i onsdags att det är svårt att bedöma konsekvens­erna för svensk ekonomi om de amerikansk­a ståltullar­na drabbar svensk export. * Parlamenta­risk republik och förbundsst­at med nio delstater. Presidente­n, nu Alexander Van der Bellen, har främst en ceremoniel­l roll. Landet har ungefär 8,7 miljoner invånare (2016).

* Den 15 oktober gick österrikar­na till nyval, efter att koalitione­n mellan Socialdemo­kraterna, SPÖ, och de konservati­va, ÖVP, spruckit. ÖVP, med den unge ledaren Sebastian Kurz i spetsen blev valets vinnare, och meddelade snart att det ämnade regera tillsamman­s med högerpopul­isterna i FPÖ.

* Freiheitli­che Partei Österreich­s (Österrikes frihetliga parti) grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistis­k och invandraro­ch Eu-fientlig inriktning. Leds i dag av Heinz-christian Strache.

* FPÖ har suttit med i en koalition tidigare, åren efter millennies­kiftet. Det väckte vrede runt om i Europa och flera Eu-länder bojkottade Österrike.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden