Hallandsposten

Mat för gudar och vanliga människor

-

”Så står man där och är nästan tårögt tacksam över att få äta något som är så gott.”

Utöver att bygga tempel som tusentals år efter taklagsfes­ten fortfarand­e får människor att tappa hakan är grekerna även duktiga kockar. Även om giro, souvlaki, moussaka och allt vad det heter är något modernare än det som Zeus, Athena, Poseidon och gänget åt, så står sig den klassiska husmanskos­ten alldeles utmärkt även om den liksom i övriga världen också mixas med välkända snabbmats- och fikakedjor.

JAG ÄÄÄLLSKAAA­R ATT äta. Alldeles särskilt uppskattar jag denna syssla när det jag har framför mig på tallriken är kryddat med en massa kärlek. Som i solskenet på den lilla restaurang­en nedanför Akropolis där jag, dottern och två vänner fick in ett fantastisk­t fat med grekisk meze. Här fanns små delikata friterade ostbollar, samosas, köttbullar, utsökta vinbladsdo­lmar, kryddiga korvar, fräsch sallad, nybakat bröd och såklart en frisk och härlig tzatziki till. Svalt vin i glasen till detta = höjdarlunc­h formulär 1:A.

Behövs den akuta hungern botas på stan hemmavid är det en smal med bröd hos Rajko som gäller.

I ATEN FICK det bli små pajer. I varje kvarter finns det någon liten bar där man serverar ljuvliga, himmelskt frasiga mini-filodegspa­jer med olika slags fyllning – den klassiska med spenat och feta plus en del med olika ostoch grönsaksfy­llningar. De är runda eller avlånga – ibland trekantiga som serveras i ett vanligt hamburgerp­apper. Sen står man där med detta varma, ljuvligt doftande lilla underverk i ena nypan, en kall öl i den andra och är nästan tårögt tacksam över att få äta något som är så gott.

Det grekiska temat är gjutet denna vecka. Inga småpajer dock, däremot en stor med smördeg och en härlig saftig fyllning av zucchini, mynta och feta- och mozzarella­ost.

UTÖVER DETTA MIN försvenska­de version av Taramasala­ta vilket är en röra med fiskrom, bröd, citron och olivolja. Perfekt dip! Grekisk yoghurt med karamellis­erade pistagenöt­ter och honung blir några snäpp stöddigare när man strör på lakritspul­ver. Hoppas ni gillar…

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? BRA LUNCH. Zucchinipa­jen är perfekt lunchmat, men skulle också passa på en buffé. Lika god varm som avsvalnad.
Bild: ULLAMI NYHUUS BRA LUNCH. Zucchinipa­jen är perfekt lunchmat, men skulle också passa på en buffé. Lika god varm som avsvalnad.
 ??  ?? MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se
MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se
 ??  ?? FISKROM. Taramasala­ta görs i original på saltad och torkad rom från karp eller torsk. Jag gör min på vanlig ishavsrom.
FISKROM. Taramasala­ta görs i original på saltad och torkad rom från karp eller torsk. Jag gör min på vanlig ishavsrom.
 ??  ?? KUL BRYTNING. Yoghurt och karamellis­erade pistagenöt­ter blir lite rockigare när man strör på lite lakritspul­ver.
KUL BRYTNING. Yoghurt och karamellis­erade pistagenöt­ter blir lite rockigare när man strör på lite lakritspul­ver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden