Hallandsposten

Ericsson är spänd inför F1-cirkusen NU ÄR DET DAGS FÖR ÅRETS SÄSONG

BILSPORT:

- LISA ABRAHAMSSO­N/TT

Australien­s GP betyder mycket för Sauberföra­ren. Här körde han sitt första F1-lopp för fem år sedan och tog sina första poäng ett år senare.

– Jag har väldigt många starka minnen härifrån som jag kommer att ha med mig hela livet, säger han till TT i Melbourne.

HAN BESKRIVER KÄNSLORNA inför premiären på söndag: Alla är förväntans­fulla och spända, men i luften finns även lite ovisshet, inget stall vet trots tester riktigt vad man har jämfört med konkurrent­erna.

– Det är alltid svårt att förutse vad man kan vänta när det är säsongspre­miär. Formel 1 är en sådan extrem materialsp­ort, så det är mycket beroende på hur min bil funkar här gentemot konkurrent­erna.

I fjol blev det inga poäng, och Ericsson slutade i botten. Nytt nu är att Sauber har nya titelspons­orn Alfa Romeo i ryggen, och ett närmare samarbete med storteamet Ferrari, som levererat ny motor och ny växellåda.

Ericsson säger att bilen har funkat bra på testerna, men att det finns mycket att jobba på.

– Det kommer att krävas lite tid innan vi har fått full förståelse för hur vi kan utnyttja det helt nya konceptet på bästa sätt.

SOM VANLIGT KAN det australisk­a marsvädret spela ett spratt. Prognosen för Melbourne lovar 29 graders värme under träningen med ett rejält temperatur­fall och regn under helgen.

– Det kan vara positivt för oss, det gör att det blir lite mer slumpmässi­gt och det blir lite mer risker för alla och då gäller det för oss att utnyttja en sådan situation, säger Ericsson.

Nytt är även en ny stallkamra­t, omtalade 20-årige Charles Leclerc, Monaco. Ericsson säger att det är en stor måttstock att ha honom i bilen bredvid för att visa vad han kan som förare, och att ett av årets mål är att slå rookien.

Han vill också försöka ta poäng – ”det var två år sedan sist så det börjar bli dags nu”. Men det är inte avgörande att de kommer direkt.

– Det skulle vara väldigt välkommet. Men samtidigt, vi får inte stirra oss blinda på det. Vi har varit sist de senaste två åren, det ändras inte över en natt. Kan vi vara med och slåss med de nedre mellanskik­tet av team så har vi en bra bas att försöka börja säsongen på.

SAUBERFÖRA­RNA inledde uppvisning­en inför pressuppbå­det med att träffa australisk­a djur. Tv-personligh­eten Chris Humfrey radade upp en koala, en liten känguru och några ormar.

– Passande faktiskt. Det är ju som en stor cirkus, säger Marcus Ericsson.

Han såg till skillnad från stallkamra­ten Leclerc lite skeptisk ut, och säger att han i ärligheten­s namn inte tycker att det var rätt miljö för djuren.

– De måste ha varit lite stressade den situatione­n, så, äh. Jag tyckte det var lite olustigt.

Antal Gp-lopp hittills: 76 * Gp-poäng totalt: 9 * Favoritban­or: Suzuka (Japan), Austin (Texas, USA) och Spa (Belgien) * Aktuell: Med ny formel 1-säsong, som startar i Melbourne den 22-25 mars. * Förra året i Melbourne: Ericsson bröt efter att ha krokat i danske Haas-föraren Kevin Magnussen tidigt i loppet. * Plats: Melbourne, Australien­s näst största stad. * Banan: Heter Albert Park och ligger i ett parkområde runt en sjö. * Banlängd: 5,303 kilometer * Antal varv: 58 * Så här beskriver Marcus Ericsson banan: ”Den är en blandning mellan en stadsbana och en vanlig bana. Det är i en park så det är en bana som inte används så ofta, så är det lite sämre grepp i början av helgen och så byggs det upp under helgens gång när det kommer mer gummi i asfalten. Den är rätt så svår, och rätt så teknisk. Men en rolig bana att köra.” * Tid: Startskott­et för formel 1-säsongen går klockan 07 svensk tid söndag morgon (observera tidsomstäl­lningen natten till söndagen).

Cirkus formel 1 är här igen. Marcus Ericsson har pressen på sig att nå resultat efter flera svaga säsonger. – Det klart att jag är spänd att dra i gång säsongen men framför allt ska det bli väldigt, väldigt roligt, säger han.

 ?? Bild: LISA ABRAHAMSSO­N/TT ?? REDO ATT HUGGA I. Formel 1 är en stor cirkus. Bokstavlig­t talat. Marcus Ericsson fick träffa lite inhemska djur inför premiären i Australien på söndag.
Bild: LISA ABRAHAMSSO­N/TT REDO ATT HUGGA I. Formel 1 är en stor cirkus. Bokstavlig­t talat. Marcus Ericsson fick träffa lite inhemska djur inför premiären i Australien på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden