Hallandsposten

Två konstnärer med blick för väsentligh­eter

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Ibland blir det bara så, du kapitulera­r fullständi­gt inför ett konstverk och tar in alla detaljer, frossar i intryck. Avväpnad vill du aldrig att romanens sista sida ska dyka upp - eller som här: att samtalet mellan Agnès Varda och den märkbart yngre konstnären och fotografen som kallar sig JR ska upphöra. Du vill bara fortsätta resa runt med dem på den franska landsbygde­n, i den där märkvärdig­a fotobilen som mest liknar en polaroidka­mera på hjul.

Dokumentär­en Faces, Places (den franska titeln är Visages, villages) är oupphörlig­t lekfull och överraskan­de. Fantasiful­l som en saga. Lättillgän­glig som en sommarhit. Fascineran­de som nornornas väv, den som innefattar hela kosmos: liv och död, allas vårt gemensamma öde under stjärnorna.

Här vänder och vrider de båda konstnärer­na på perspektiv­en. Helt uppenbart berikar de varandra och beundrar varandras synsätt. I upptakten till filmen stämmer någon en gitarr vilket slår an tonen: här serveras inga färdiga lösningar eller någon förväntad dramaturgi. Tvärtom: huvudperso­nerna börjar med att berätta var de inte träffades: inte på en väg, inte på en busshållpl­ats, inte i ett bageri, inte heller på dansgolvet.

Det oväntade radarparet varvar lättsinne med djupsinne, delar sin kärlek till det visuella uttrycket och triggas av ett ifrågasätt­ande av den rådande ordningen.

AGNES VÀRDA ÄR påfallande vital där hon tågar fram i sitt karaktäris­tiskt randiga hår i vitt och bordeaux. Fortsatt nyfiket livsbejaka­nde, och med unik filmisk röst. Hon var föregångar­e till den nya franska vågen och prisades nyligen med en heders-oscar för sin filmiska gärning. JR, i svart hatt och ständigt gömd bakom sina solglasögo­n, är i sin tur Ted-prisad konstnär och fotograf med mängder av följare i sociala medier. Mest känd är han för sin storslagna affischkon­st i offentliga miljöer.

”Slumpen har alltid varit min bästa assistent” konstatera­r Agnès Varda innan hon och JR ger sig iväg på oplanerade utflykter till byar och avfolkning­sbygder från norr till söder. Överallt samtalar de med människor de möter, fotografer­ar dem och klistrar upp porträtten på husväggar, murar och lador.

I hamnen i Le Havre pratar de med några hamnarbeta­re och deras fruar. Sedan skapar de ett containerk­onstverk där porträtt av dessa hustrur, som så ofta stöttar sina män i det tysta, nu istället tornar upp sig som valkyrior. Servitrise­n på cafét fick en bild av sig själv uppklistra­d på väggen mitt emot sin arbetsplat­s.

De träffar pensionera­de gruvarbeta­re, vars tegelbostä­der ska rivas. Jeanine, som vägrat flytta, hedras för sitt motstånd med ett porträtt modell större på den egna husfasaden. Hennes reaktion när hon får se verket är obetalbar.

DOKUMENTÄR

FACES, PLACES Regi: Agnès Varda, JR Medverkand­e: Agnès Varda, JR mfl Frankrike, 2017 (89 min)

JORDNÄRA OCH EMPATISKA får konstnärer­na människor att öppna sig. Samtalen som förs är inspireran­de. De träffar fabriksarb­etare, en bonde, en servitris, en kapsylkons­tnär med ett eget rike, en brevbärare. De besöker en övergiven by och fyller den med liv igen för en dag. De uppsöker fotografen Henri Cartier-bressons grav och åker hem till filmaren Jean-luc Godard, som dock inte behagar släppa in dem.

En höjdpunkt är då duon besöker några getfarmare. Vi får veta att getternas horn ofta avlägsnas rutinmässi­gt för att de ska lugna ner sig. ”Getter är annars så dominanta, de ställer bara till med bråk.” Parallelle­r går lätt att dra till fogliga, eller mindre fogliga människor.

De medverkand­e filosofera­r över liv och yrkesliv i förändring med krav på ökad produktivi­tet - där vi alla skulle må bra av att stötta varandra mer. Och bejaka fantasin.

”Slumpen har alltid varit min bästa assistent”

AGNÈS VARDA

Amatörer (Gabriela Pichler, 2018) Belleville baby (Mia Engberg, 2013) Sagolandet (Jan Troell, 1988)

 ?? Bilder: FOLKETS BIO ?? HÄRLIGT RADARPAR. Agnès Varda, snart 90 år, och konsntären J R, 33, reser runt på franska landsbygde­n och pratar med människor. Här har de just besökt några getfarmare. En av dem ifrågasätt­er metoden att avlägsna getternas horn för att få dem att lugna...
Bilder: FOLKETS BIO HÄRLIGT RADARPAR. Agnès Varda, snart 90 år, och konsntären J R, 33, reser runt på franska landsbygde­n och pratar med människor. Här har de just besökt några getfarmare. En av dem ifrågasätt­er metoden att avlägsna getternas horn för att få dem att lugna...
 ??  ?? DET VANLIGA ÄR DET VACKRA.
DET VANLIGA ÄR DET VACKRA.
 ??  ?? MOTSTÅNDSK­VINNA. Gruvarbeta­rbostädern­a där Jeanine bor är utdömda och ska rivas, men hon vägrar flytta. Nu är hon ensam kvar i sin huslänga. Filmarna hedrar henne med ett fotografi modell större.
MOTSTÅNDSK­VINNA. Gruvarbeta­rbostädern­a där Jeanine bor är utdömda och ska rivas, men hon vägrar flytta. Nu är hon ensam kvar i sin huslänga. Filmarna hedrar henne med ett fotografi modell större.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden