Hallandsposten

Snygg hyllning till brittisk fotboll från förr

- MATS JOHNSON

Regi: Stenåldern. Nära Manchester. Runt lunchtid. Vi snackar brittisk humor typisk för Nick Park som tack vare de briljanta Wallace & Gromitkort­filmerna Osten är slut, Fel brallor och Nära ögat har en hel del fullvuxna fans (däribland jag). Fans som förstås väljer att se Grottmanne­n Dug på engelska för att inte gå miste om en strid ström av svåröversa­tta ordvitsar och högklassig­a röstpresta­tioner.

PARK ENVISAS MED att använda sig av en gammaldags stop motion-leranimeri­ngsteknik, som är extremt tidskrävan­de. Det har bara blivit tre långfilmer på arton år, men filmerna har varit värda att vänta på. Stenåldern, som sagt. Ett snabbt hopp åtskilliga sekel framåt i tiden. Pojken Dug och hans stam bor i en idyllisk dal där man jagar kaniner eftersom mammutar är för stora och farliga. Upp dyker plötsligt bronsålder­ns människor, ledda av den dryge och girige franske Lord Nooth.

GROTTMANNE­N DUG

Nick Park,storbritan­nien, 2018 (89 min)

FRAMTIDEN SER DYSTER ut för grottmänni­skorna, men så uppenbarar sig chansen till en fotbollsma­tch. Stenåldern mot bronsålder­n och deras proffslag Real Bronzio, med en tysk diva som den stora stjärnan. Jag tror att 60-årige Park, med glimten i ögat, vill ha sagt följande: Det var engelsmän som hittade på fotboll så som sporten ser ut i dag. England blev snabbt förbisprun­gna av en rad andra nationer och har inte haft någon rejäl framgång sedan Vm-guldet 1966. Kanske inte direkt stenåldern, men nästan.

Slapstickh­umorn behöver man inte vara särskilt gammal för att uppskatta, men fotbollssk­ämten kräver ett genuint intresse för fotboll i allmänhet och engelsk fotboll i synnerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden