Hallandsposten

Verbalt begåvat och väldigt franskt

- MATS JOHNSON MATS JOHNSON noje@gp.se

Regissören Yvan Attal lägger ribban högt redan från start med intellektu­ella resonemang från Serge Gainsbourg och Jacques Brel. Sedan drar själva filmen igång, blixtsnabb­t. förolämpad av föreläsare­n professor Mazard (Daniel Auteuil i absolut toppform) som är en skrävlare, inte omtyckt av någon och en man med sexistiska och rasistiska åsikter om det mesta. Men han är också något av ett geni när det gäller litteratur­historia och det franska språket. Frankrike som man har tävlingar i retorik?).

Det är upplagt för en Pygmalionh­istoria, men Eldprovet är en väldigt mycket mer modern film eftersom Salahs stora dröm inte är att bli en fransk socitetsda­m utan en duktig jurist som står på de svagas sida.

Attal har gjort en verbalt begåvad och väldigt fransk film och hittar en fin balans mellan humor och allvar. Sedan är det kaxigt med en manlig huvudrolls­innehavare som är fullständi­gt odräglig. Hela tiden.

Eldprovet tar länge den förväntade vägen, men låt mig säga som så här: En Hollywoodf­ilm på samma tema hade slutat på ett annat sätt.

DRAMAKOMED­I

ELDPROVET Regi: Yvan Attal, Frankrike, 2017 (95 min)

Det är kaxigt med en manlig huvudrolls­innehavare som är fullständi­gt odräglig. Hela tiden.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? IMPONERADE. En mentor med många negativa sidor och en tuff förortstje­j men det blir inte Pygmalion för det, tycker Mats Johnson, utan någonting mycket mer modernt. Fr.v. Salah (Camélia Jordana) och professor Mazard (Daniel Auteuil).
Bild: PRESSBILD IMPONERADE. En mentor med många negativa sidor och en tuff förortstje­j men det blir inte Pygmalion för det, tycker Mats Johnson, utan någonting mycket mer modernt. Fr.v. Salah (Camélia Jordana) och professor Mazard (Daniel Auteuil).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden