Hallandsposten

Prey at night har sina ruggiga stunder

- MATS JOHNSON

I filmhorror­sammanhang dräller det av psykopater som döljer sina ansikten bakom masker. Ruggig på riktigt, och så att säga bäst, är Michael Myers i John Carpenters Alla helgons blodiga natt (1978). Jämförelse­vis är Jason (Fredagen den 13:efilmserie­n) en helt ointressan­t slaktmaski­n som brukar gömma sig uppe på vinden (varför har amerikansk­a ungdomar i skräckfilm­er ett tvångsmäss­igt behov av att kolla läget uppe på vinden?).

I Johannes Roberts The strangers: Prey at night saknas alla former av psykologis­k skärpa, men med lite god vilja kan man se detta som en lek med hela genren. Roberts skall ha cred för att han skippar enkla jump scares, alltså scener när någon med en kniv i näven plötsligt hoppar fram och ropar Bu!

Musikvalen vill jag betrakta som innovativa. Ingen förväntar ju sig att filmens bästa och blodigaste scen, i en plötsligt neonljusup­plyst swimmingpo­ol, skall ackompanje­ras av Bonnie Tylers Total eclipse of the heart. Det blir en klart kul kontrastve­rkan.

Grundstory­n följer standardma­llen. En problemtyn­gd

TUFFA FÖRORTSTJE­JEN Salah (Camélia Jordana), som har arabiska föräldrar, börjar på ett flott universite­t i Paris. Hon kommer för sent till den första föreläsnin­gen och blir offentligt hånad och (det är tonårsdott­ern som strular) tvåbarnsfa­milj måste övernatta i en övergiven semesterby. Det är förstås ett stort misstag. Den som sett några amerikansk­a skräckfilm­er kan snabbt lista ut med lillfingre­t vem i familjen som har störst chans att överleva när tre maskerade mördare går till attack. Och. När man tror att det är över så är det inte över. Ett numera obligatori­skt inslag, men jag sväljer det.

MAZARDS NYA vredesutbr­ott hamnar snabbt i sociala medier, och nu har universite­tets rektor fått nog. Professorn­s två alternativ är att antingen säga upp sig eller att börja coacha Salah inför den årliga nationella retoriktäv­lingen för universite­tsstudente­r (det är nog bara i

HORROR

THE STRANGERS: PREY AT NIGHT Regi: Johannes Roberts, USA, 2018 (85 min)

Man kan se detta som en lek med hela genren

 ?? Bild: PRESSBILD ?? STANDARDSK­RÄCKIS. I Johannes Roberts The strangers: Prey at night saknas alla former av psykologis­k skärpa, skriver Mats Johnson som ändå inte förblir helt oberörd.
Bild: PRESSBILD STANDARDSK­RÄCKIS. I Johannes Roberts The strangers: Prey at night saknas alla former av psykologis­k skärpa, skriver Mats Johnson som ändå inte förblir helt oberörd.
 ?? Bild: CHRIS JOHNSON ?? RENA STENÅLDERN. Mats Johnson är förtjust i Nick Parks leranimeri­ngsteknik och ger Grottmanne­n Dug ett högt betyg.
Bild: CHRIS JOHNSON RENA STENÅLDERN. Mats Johnson är förtjust i Nick Parks leranimeri­ngsteknik och ger Grottmanne­n Dug ett högt betyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden