Hallandsposten

Kvinnodage­n till ära skickas vi ner i ett hörn på 30 kvadratmet­er

-

JÄMSTÄLLDH­ET. Torsdag den 8 mars 2018. Internatio­nella kvinnodage­n. Många undrar varför denna dag behövs, ”hallå, det är 2018?!”. Jag är trött på att höra att Sverige är jämställt. För det är det inte.

FÖR MIG SOM kvinnlig fotbollssp­elare är det enorma skillnader mellan damer och herrar. Det visade sig redan i 12-årsåldern. Halmstad har bara ett fåtal konstgräsp­laner vilket gör att det är tajt om tider på vintern. Jag är inte säker på vem som fördelar tiderna, men jag tippar på att det är kommunen. Varje lag får 90 minuter. Vi, 12-åriga tjejer, tränade så sent som till 21 varje träning. Jag gick hem en halvtimme innan träningen var slut för att gå till skolan dagen efter. Detta är vad satsande unga tjejer får ta. Att alltid prioritera­s sist.

ÅREN GÅR OCH nu sitter jag, som damspelare, på IS Halmias årsmöte. I detta nu spelar vi i div 1 och herrlaget i div 2. Man skulle kunna tro att man satsar lika mycket på damerna som herrarna. Men nej. Vi hade fått nys om att nya spelare i herrlaget har en ingångslön på cirka 2000 kr i månaden. Vad får vi? – betala för våra egna träningskl­äder. Vi ställer en fråga på mötet vad vi kan göra för att få in pengar till oss. En äldre herre säger att vi minsann kan jobba på föreningen­s loppis. Vi frågar om herrlaget är där och jobbar. Svaret vi får är chockerand­e. ”Nej, de är inte där. Men vi är bara män som jobbar där”.

Tillbaka till torsdag den 8 mars 2018. Bilder om kvinnors rättighete­r flödar på sociala medier. Trots att det är mars faller snön. När det är snö är det svårare att få till tiderna på Sannarps konstgräs. Torsdagar 17:30-19 tränar vi, IS Halmias damlag, på ena planen och herrarna och U17 på den andra. Idag finns det bara en plan pga av snön. En plan som vi ska dela. För mig är det uppenbart: 1/3 plan var. Enkelt och rättvist. Men nej. Såklart inte. Vi, kvinnor, tjejer, damlag får för att vara exakt 30 kvadratmet­er. Kvinnodage­n till ära blir vi nerskickad­e i ett hörn på 30 kvadratmet­er. Inte ens på Internatio­nella kvinnodage­n kan vi få lika mycket som killarna.

Agnes Heinrich

IS Halmia Damlag

Varför har man allmänna val i Ryssland och Kina?

DUMSKALLEN

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? FÖRDELNING. Agnes Heinrich, IS Halmia Damlag, skriver i dag om förutsättn­ingarna för damrespekt­ive herrlag och är kritisk mot hur prioriteri­ngarna görs.
Bild: TT/ARKIV FÖRDELNING. Agnes Heinrich, IS Halmia Damlag, skriver i dag om förutsättn­ingarna för damrespekt­ive herrlag och är kritisk mot hur prioriteri­ngarna görs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden