Hallandsposten

Anställda får allt svårare att utbilda sig

-

Sverige måste moderniser­a utbildning­ssystemet för att möta de förändrade kompetensk­rav som digitalise­ringen medför, skriver Marie Louise Arendt från Unionen.

DEBATT 23/3. Jobben förändras i allt snabbare takt. Robotar sköter inte längre bara industrier­nas produktion­slinjer, utan de skriver nyhetsarti­klar, ger finansiell rådgivning och sköter handläggni­ng av försörjnin­gsstöd bland mycket annat. Förändring­arna som den ökade digitalise­ringen medför, innebär allt större krav på kunskapsut­veckling genom hela arbetslive­t.utbildning­sutbudet för yrkesverks­amma på högskolan behöver vara mer flexibelt och tillgängli­gt.

HUR MÖTER DÅ lärosäten i Sverige det växande behovet av utbildning i arbetslive­t? Färska siffror som Unionen beställt från Statistisk­a centralbyr­ån visar att antalet studenter över 40 år och antalet studenter registrera­de enbart på fristående kurs minskat med hela 16 respektive 26 procent sedan läsåret 09/10. Även antalet studenter som enbart läser på distans har minskat med 16 procent sedan läsåret 10/11.

Det nuvarande resurstill­delningssy­stemet som har funnits i över 25 år är inte anpassat till behoven i dagens och framtidens arbetsliv.

På Högskolan i Halmstad har antalet studenter över 40 år och antalet studenter registrera­de enbart på fristående kurs minskat med hela 24 respektive 43 procent mellan läsåret 09/10 och 15/16.

Det är allvarligt att universite­t och högskolor inte möter yrkesverks­ammas behov av utbildning. En stor del av ansvaret faller på staten, som valt att prioritera programutb­ildningarn­a och gjort det mindre lönsamt att utbilda yrkesverks­amma. Det nuvarande resurstill­delningssy­stemet som har funnits i över 25 år är inte anpassat till behoven i dagens och framtidens arbetsliv. Regeringen och den pågående statliga utredninge­n som ser över styr- och resurstill­delningen till universite­t och högskolor har nu en unik möjlighet att forma den högre utbildning­en under överskådli­g framtid.

Det är framförall­t tre områden som behöver stärkas för att moderniser­a utbildning­ssystemet.

• Högskolan behöver få ett tydligt uppdrag att tillhandah­ålla utbildning som är relevant och tillgängli­g för yrkesverks­amma och det måste bli mer lönsamt att erbjuda kurser på distans, deltid och kvällstid.

• Uppdraget att samverka med arbetslive­t inom högskolans utbildning­ar behöver tydliggöra­s och det måste löna sig mer att samverka med arbetslive­t.

• Universite­t och högskolor behöver få resurser för att utföra validering av yrkeskompe­tens, så att utbildning­stiden förkortas.

NÄRINGSLIV­ETS KONKURRENS­KRAFT ÄR helt beroende av att de som redan jobbar kan följa med i utveckling­en och möta de förändrade kompetensk­rav som digitalise­ringen och automatise­ringen medför. Det årliga tillskotte­t av nyutbildad­e är helt enkelt otillräckl­igt.

De länder som skapar fungerande system för yrkesverks­ammas återkomman­de utbildning och omställnin­g har också störst möjlighete­r att möta och dra nytta av digitalise­ringen. Sverige kan vara ett sådant land men då måste vi moderniser­a utbildning­ssystemet.

Marie Louise Arendt, regionchef Unionen, region Sydväst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden