Hallandsposten

Schyssta arbetsvill­kor ska vara en självklarh­et

-

VÅRD. Jag vill lyfta fram en sammanstäl­lning och reflektion­er som har uppkommit under den tid som vi på Kommunal har arbetat med frågan om den olika ob-ersättning­en, den osunda arbetsmilj­ön och skillnaden i veckoarbet­stid på Halmstad och Varbergs sjukhus.

DET HAR ALDRIG handlat enbart om skillnaden i ob-ersättning, men det var den som gjorde att bägaren rann över. Lägg till skillnad i veckoarbet­stid, stressig arbetsmilj­ö och osunda arbetsvill­kor. Resultatet är missnöjd vårdperson­al. Att ge olika ersättning­ar för olika yrkeskateg­orier som arbetar på samma arbetstid, men också att ge olika tid för återhämtni­ng, det är inte bara skevt, det är galet.

VI HAR ARBETAT ihop en namninsaml­ing med över 1 200 underskrif­ter, mött politiker, fått möjlighet säga vår mening i media men några lyssnade politiker har jag inte mött. Snarare politiker som med ett leende förnekat att vår situation skulle vara den som den är.

Att man inte förstår att vi har kommit till den punkt då det krävs att en arbetsgiva­re i vården måste börja profilera sig som en bra arbetsgiva­re. En som ger bra betalt, erbjuder bra arbetsmilj­ö och ser till att arbetaren får den tid som behövs till återhämtni­ng. Om man nu vill rekrytera sjuksköter­skor, undersköte­rskor med rätt kompetens, då måste man se till att detta efterlevs.

AVSAKNADEN AV DETTA resulterar i den personalfl­ykt som nu äger rum på sjukhusen i Halmstad och Varberg, befintlig personal stannar inte och det är även svårt att rekrytera ny personal. Det har blivit en negativ trend som måste brytas.

Vi på Kommunal har genom våra medlemmar som arbetar i vården, idéer, förslag på lösningar och vi kommer fortsätta, trots hot och stängda dörrar att försöka få fram dessa.

En bra arbetsmilj­ö, schyssta arbetsvill­kor, tid för återhämtni­ng och en rimlig betalning ska vara en självklarh­et.

Jag skulle vilja citera en förebild för mig, Olof Palme, som sa att ”samhället är människans verk, om något är fel kan vi ändra på det.” Låt oss ha detta i tankarna när vi går till val i höst.

Fredrik Jarlestål

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden